DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM RAZGOVARAO SA MAĐARSKIM AMBASADOROM: Predočio položaj srpskog naroda na Kosovu i stanje dijaloga sa Prištinom

D. Zečević

02. 08. 2021. u 14:20

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas ( u ponedeljak) sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine.

ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ РАЗГОВАРАО СА МАЂАРСКИМ АМБАСАДОРОМ: Предочио положај српског народа на Косову и стање дијалога са Приштином

FOTO: Kancelarija za KiM

Petković je , kako se navodi u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na početku sastanka istakao da postoje jake veze srpskog i mađarskog naroda i nikada bolja saradnja naše dve države, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Viktoru Orbanu.

Petković je sagovornika upoznao sa tokom poslednja dva kruga razgovora Beograda i Prištine u Briselu, naglasivši da je Priština pokazala zabrinjavajućy neodgovornost, odbivši da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu.

FOTO: Kancelarija za KiM

- To povećava našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda - naglasio je Petković i ukazao na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, imovini i hramovima Srpske pravoslavne crkve, podsetivši na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje i na nevolje sa kojima se svakodnevno suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovicu.Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao je važnost odluke Uneska da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

- Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica LJeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je međunarodna zaštita - konstatovao je Petković.

Antrfile : BRISELSKI SPORAZUM

Petković i ambasador Mađarske u Srbiji razgovarali su i o značaju inicijative „Otvoreni Balkan“ i složili su se da se radi o istorijskom koraku za ceo region. - Puna primena Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, trenutno su od našeg najvećeg interesa - zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)