POČELO SUĐENJE RISTU JOVANOVIĆU: Evo šta je Podgoričanin rekao sudiji - bez dokaza ga terete za širenje mržnje!

Novosti online

19. 07. 2021. u 13:59

U SUDU u Prištini počelo je suđenje Ristu Jovanoviću iz Podgorice, uhapšenom za Vidovdan na Gazimestanu, po optužnici da je počinio krivično delo "izazivanje razdora i netrpeljivosti" na Kosovu i Metohiji. Jovanović je odbacio optužbe.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ РИСТУ ЈОВАНОВИЋУ: Ево шта је Подгоричанин рекао судији - без доказа га терете за ширење мржње!

Foto: Printskrin Jutjub/Kosovo onlajn

Tužilac tereti Jovanovića da je navodno na Gazimestanu "umišljajem i planiranjem podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i verskih grupa koje žive ne Kosovu".

- Na taj način je Jovanović javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao "ubijte Šiptara", "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija", dok je pred medijima rekao da će Šiptarima biti tesno, čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir - naveo je tužilac, čitajući delove optužnice.

Tužilac tvrdi da je "podstičući mržnju i netrpeljivost među etničkim grupama na Kosovu, Jovanović izvršio krivično delo izazivanje razdora i netrpeljivosti, koje je sankcionisano zakonom".

Jovanović je nakon saopštavanja optužnice, na pitanje sudije rekao da se ne oseća krivim za dela za koja se tereti.

- Nisam izgovorio ili pevao nešto što mi se pripisuje - rekao je Jovanović i dodao da ne mrzi nijedan narod.

Jovanović je u jednomesečnom pritvoru, a njegova advokatica Jovana Filipović u međuvremenu podnela je zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze.

Zahtev za odbacivanje optužnice odbijen je u Apelacionom sudu, a na današnjem ročištu Jovanović se odrekao prava na novu žalbu.

Filipovićeva je pred početak suđenja navela da je dostavila spisak sa velikim brojem svedoka, osoba koje su sve vreme bile pored Rista Jovanovića na Gazimestanu i koje jedine imaju neposredna saznanja o tome da li je on izgovarao ono što mu se stavlja na teret.

- Prigovorili smo na dokaze koje je prikupilo tužilaštvo, jer su suštinski nepouzdani i ne tiču se navoda iz optužnice. Kao dokaz odbrana je priložila snimke iz kojih se vidi da Risto Jovanović nije podsticao na mržnju - rekla je Filipovićeva.

Risto Jovanović u pritvoru je u severnom delu Kosovske Mitrovice.

On je uhapšen nakon što je pokušao da ukaže da je nepotreban policijski pretres torbe monahinje koja je izlazila iz ograđenog prostora memorijalnog kompleksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)