KURTI DIJALOG PRETVARA U CIRKUS: Priština sprema nove provokacije kako bi otvorila priču o navodnom genocidu nad Albancima na KiM

D. MILINKOVIĆ

14. 06. 2021. u 10:00

PLAN premijera privremenih institucija u južnoj pokrajini Aljbina Kurtija je da jedan od članova njegove delegacije bude i žena koja je preživela napad paravojne formacije "Škorpioni" u Podujevu, 1999.

КУРТИ ДИЈАЛОГ ПРЕТВАРА У ЦИРКУС: Приштина спрема нове провокације како би отворила причу о наводном геноциду над Албанцима на КиМ

Aljbin Kurti i Miroslav Lajčak / Foto Tviter

Cilj je da i na ovaj način "izbaci iz težišta" našu stranu, skrene pažnju sa ključnih pitanja, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština, i nametne svoje teme, poput navodnog genocida koji su Srbi počinili na KiM.

Reč je o, kako se spekuliše, Sarandi Bogujevci, aktuelnoj potpredsednici parlamenta u Prištini, iz redova Kurtijeve stranke Samoopredeljenje, koja bi na sastanku u Briselu trebalo da otvori priču kako je sa 12 godina preživela napad u kojem su stradali članovi njene porodice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tim povodom da je je Saranda Bogujevci teško stradala i da ima tešku priču, ali i da to nije pitanje celog naroda, niti pitanje teritorijalnog razgraničenja, te da bismo i mi mogli na desetine i stotine takvih ljudi da dovedemo, ali kada se to uradi, pokazuje se odsustvo želje za razgovorom.

Na pravljenje atmosfere koja će unapred podići tenzije u nastavku razgovora ukazao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je ove planove Kurtija nazvao "gadnim, prizemnim i jadnim". Oglasila se i premijerka Ana Brnabić, koja je poručila Kurtiju da "već jednom tuži Srbiju za genocid, umesto što time stalno preti i koči pregovaračke napore":

- Kurti je ideološki fanatik, na svakom sastanku pravi cirkus i jasno govori da mu dijalog nije prioritet. Neka preti Srbiji tužbom za genocid, ali hajde da vidimo šta ima da kaže u toj tužbi, a mi ćemo da dokažemo šta se zaista dogodilo.

A ŠTA SA ZLOČINIMA NAD SRBIMA

I MI bismo mogli da dovedemo brojne preživele žrtve albanskih zločina, dovoljno bi bilo samo da se pred Kurtija na sto stave fotografije vođa tzv. OVK sa odsečenim srpskim glavama. "Škorpioni" i drugi koji su činili zločine za to su i osuđeni, ali Albanci nisu za zločine koji se i dalje nastavljaju - da se Kosovo etniči očisti od Srba - kaže, za "Novosti", šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju