BIVŠI OFICIR KFOR REVOLTIRAN: Kristijan Kaš - Norveška mora da reaguje zbog zabrane ulaska humanitarcima na KiM!

D. ZEČEVIĆ

12. 06. 2021. u 21:20

POSLAO sam pismo norveškom ambasadoru u Prištini jer su kosovske vlasti zabranile našoj humanitarnoj organizaciji ulazak na Kosmet, odnosno obilazak pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji.

БИВШИ ОФИЦИР КФОР РЕВОЛТИРАН: Кристијан Каш - Норвешка мора да реагује због забране уласка хуманитарцима на КиМ!

Foto: D. Zečević

To sam učinio iz revolta, jer Norveška ima posebnu odgovornost da pomogne, pogotovo što je supruga kosovskog premijera Aljbina Kurtija Norvežanka koja je završila političke nauke u Norveškoj i koju ova država finansira u njenom radu na Norveškom institutu za međunaordne poslove u Oslu, gde radi istraživanja protiv ekstremizma. Upravo zato Norveška ima posebnu odgovornost da brani Kosovo od ekstremista i postupaka Aljbina Kurtija kojeg srpske vlasti smatraju ekstremistom.

Ovim rečima za Novosti objašnjava Kristijan Kaš, Norvežanin, nekadašnji oficir KFOR-a na Kosovu, sada portparol Humanitarne organizacije „Stub kralja Stefana“ iz Novog sada zbog čega je razočaran zabranom ulaska članovima ove HO na Kosmet, a pogotovo zbog nereagovanja ambasade Norveške.

Indirektno dozvolili kosovskim vlastima da zabrane srpskim hodočasnicima i humanitarcima ulazak na KiM

- Norveški sam patriota, ali sam razočaran nereakcijom predstavnika moje zemlje na Kosovu. Oni su na indirektan način dozvolili kosovskim vlastima da zabrane srpskim hodočasnicima i humanitarcima ulazak na Kosovo i Metohiju - dodaje Norvežanin.

Kaš više od petnaest godina boravi u glavnom gradu Srbije.

-Ja sam nekadašnji Nato agresor koji godinama živi u Beogradu, jer sam shvatio da su Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve, a ne agresori kako se to tada u javnosti govorilo - dodaje Kaš.

On napominje da je na Kosmetu u sastavu KFOR-a bio sedam meseci, od 11. januara 2000. godine, ali da je na promenu mišljenja u odnosu na zvaničnu politiku misije koju je zastupao uticao događaj 16. februara 2001. godine kada je miniran autobus Niš-ekspresa u Livadicama kod Podujeva. Tada je, kako podseća, nastradao dvogodišnji Danilo Cokić sa majkom koja je bila u poodmakloj trudnoći i ocem. Stradalo je još devetoro Srba, dok je njih 43 teže povređeno.

Albin Kurti je iz nekog razloga, koji nam nije jasan, zabranio pristup našoj organizaciji na Kosovo i Metohiju

- Ovog vikenda planirao sam da putujem na Kosovo i Metohiju sa prijateljima iz Humanitarne organizacije „Stub kralja Stefana“, čiji sam portparol, ali su nam prištinske vlasti zabranile ulazak. Albin Kurti je iz nekog razloga, koji nam nije jasan, zabranio pristup našoj organizaciji na Kosovo i Metohiju, koja je srpska teritorija. Srećom, uz nas je srpska vlada i srećni smo što nam je Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružila punu podršku - zaključuje Kristijan Kaš, koji je već doživeo neprijatnosti od kosovskih vlasti zbog svog poznatog stava o Srbima. -Nisam ja važan, to je bio događaj pre 11 godina i ja bih bio radostan da imam korektan odnos sa Abancima, ali mi je jako žao Srba u enklava koji žive veoma teško-zaključuje Kaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?