"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Kakve će biti političke posledice odluke koju je doneo Tribunal u Hagu

D. MILINKOVIĆ

09. 06. 2021. u 12:40

EPILOG poslednjeg suđenja Haškog tribunala, potvrda doživotne kazne generalu Ratku Mladiću, samo je zaokružio mrcvarenje, a neretko i pravi medijski linč kroz koji su Srbija, Republika Srpska i Srbi prolazili u poslednje tri decenije, i to, po mišljenju mnogih, sve sa ciljem da se celom jednom narodu trajno zalepi etiketa genocidnog.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Какве ће бити политичке последице одлуке коју је донео Трибунал у Хагу

Foto: Novosti

U haškoj sudnici juče su se opet nizale teške reči iz 10 tačaka optužnice protiv Mladića, koje su potvrđivane jedna po jedna: genocid u Srebrenici, udruženi zločinački poduhvat, istrebljenje, prisilno premeštanje, teror, uzimanje talaca, terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva, nezakoniti napadi na civile... Sve tačke žalbe Mladića na prvostepenu presudu - odbačene su.

Sagovornici "Novosti" imaju donekle različita viđenja o eventualnim političkim posledicama presude, ali i oko toga da li će spuštanje zavese na rad Haškog tribunala staviti tačku na pokušaje guranja Srbije i Srba pod plašt zločinačkog naroda.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, presuda Mladiću samo je delimični kraj pritiska na Srbiju i Srbe:

- Okončaće se pritisci koji su išli kroz hašku formu, ali i dalje će se nastaviti blaćenje Srba. Možda će to biti manje intenzivno, ali ta priča će stalno u narednom periodu biti aktuelna, iz prostog razloga što Zapad ne može da prizna da je on razbio Jugoslaviju i izazvao ratove, agresiju. Za to mora da optužuje nekoga drugog. Tako da će Srbi biti i u narednom periodu "dežurni krivci" kako bi se NATO i zapadne sile, pre svih Amerika, "prali" za kršenje međunarodnog prava koje su počinili tokom ratova za jugoslovensko nasleđe - kaže Anđelković za "Novosti".

Foto TO RS

Profesor međunarodnog prava i odnosa Bojan Milisavljević objašnjava, za naš list, da smo decenijama svedočili ne samo neviđenoj medijskoj hajci nego i očigledno jednostranom pristupu pravdi, sa ciljem da se isključivo jedna strana proglasi odgovornom za sukobe:

- Presuda Mladiću je okončanje postupka individualne krivične odgovornosti i ne može da utiče na poziciju Srbije, pre svega zbog toga što je postupak u vezi sa genocidom, po tužbi BiH, okončan i što su protekli svi rokovi za reviziju - subjektivni šest meseci, objektivni 10 godina. Tako da zapravo više ne postoji mogućnost otvaranja tog postupka pred Međunarodnim sudom pravde. Sud je i tada utvrdio da Srbija nije odgovorna za genocid, uz dodatak da je mogla da učini nešto u cilju sprečavanja i kažnjavanja zločina genocida. Ali, to su, uostalom, mogle da urade i druge države koje su bile prisutne. Tu mislim i na međunarodne snage u okviru kontingenata UN.

Tibor Varadi, Dragomir Anđelković, Bojan Milisavljević, Foto Tanjug / privatna arhiva

Akademik Tibor Varadi, bivši glavni pravni zastupnik Srbije pred MSP, poručuje da se juče u Hagu ništa dramatično novo nije dogodilo:

- Presuda ne iznenađuje i mislim da ne bi trebalo da ima ozbiljne političke posledice.

Naravno, za neke će presuda biti razočaranje, za druge velika radost. Ali mislim da taj deo istorije treba da ostane iza nas. Bilo bi mnogo mudrije i celishodnije ako u tome ne bismo videli neki ključni novi događaj, nego išli dalje.

FAKTOR ZAPADNA BOSNA

TO ŠTO je u pravosnažnoj presudi potvrđena prvostepena odluka da je Mladić oslobođen u jednoj tački optužnice - za genocid u pet opština u zapadnoj Bosni, za profesora Varadija je nešto što ima značaj. On ukazuje da po Srbiju, čak i da je Mladić za ovo osuđen, ne bi bilo problematično, jer je naša država u procesu pred MSP već rasterećena bremena krivice za genocid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)