PALMER O DIJALOGU: Nema vremenskog roka za sporazum Beogarad i Prištine

Tanjug

04. 06. 2021. u 19:58

NEMA vremenskog roka do kada bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude potpisan, rekao je za Tanjug zamenik pomoćnika sekretara SAD i specijalni predstavnik za Balkan Metju Palmer i dodao da je zadovoljan što su se obe strane složile da se dijalog nastavi.

ПАЛМЕР О ДИЈАЛОГУ: Нема временског рока за споразум Беогарад и Приштине

Foto: P. Milošević

-SAD podržava dijalog, nije strana u tom procesu, ali postoje brojna teška pitanja kroz koja će se proći u dijalogu. Ubeđen sam da će obe strane u dobrom duhu raditi da identifikuju probleme, i da se stvari pomere sa mrtve tačke, rekao je Palmer.

Odgovarajući na pitanje da li je pristrasan, kao što se stiče utisak u srpskoj javnosti, jer kao i Aljbin Kurti govori o međusobnom priznanju, Palmer kaže da je stav SAD poznat i da bi voleli da dođe do međusobnog priznanja, jer je to dobro za obe strane, a kako je istakao, Beograd i Priština bi za početak trebalo da identifikuju oblasti u kojima je moguć kompromis.

Palmer je reagovao i na spekulacije da će tražiti podršku dela opozičije za američki stav o međusobnom priznanju kao rešenju kosovskog pitanja.

-Svaki put kada dođem u Beograd sastajem se sa predstavnicima civilnog društva, članovima opozicije, to je veoma važno da potvrdimo podršku SAD demokratiji i slobodi medija, ulozi civilnog društva u Srbiji. Kada se radi o Kosovu, ono što bismo želeli da vidimo je podrška principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što vidimo kao ključno za srpsko perspektivu na evropskom putu, što je cilj koji je široko rasprostranjen u čitavom političkom spektru, rekao je Palmer.

Zamoljen da otkloni dilemu hoće li nova američka administracija realizovati Vašingtonski sporazum ili je on irelevantan Palmer kaže da je američcki državni sekretar Entoni Blinken bio veoma jasan kada je govorio o Vašingtonskom sporazumu.

-On (Blinken) podržava rad prethodne administracije u vezi pitanja dijaloga Beograda i Prištine. Aspekti vašingtonskih obaveza biće važni u uspostavljanju podrške i uspehu u procesu dijaloga, rekao je Palmer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)