EU OČITALA LEKCIJU KURTIJU: U Brisel da dođe zbog dijaloga

Tanjug

03. 06. 2021. u 16:42

- EU i zemlje članice očekuju od vlasti u Prištini da se konstruktivno angažuju u nastavku dijaloga sa Beogradom koji se vodi u pod pokroviteljstvom EU - izjavio je portparol EU, Peter Stano.

ЕУ ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ КУРТИЈУ: У Брисел да дође због дијалога

Aljbin Kurti / Foto Tanjug-AP

Stano je na pitanje o najavama samozvanog premijera tzv. Kosova, Aljbina Kurtija, da u Brisel dolazi na ”novo poglavlje”, a ne na ”nastavak ” dijaloga, poručio da se od obe starne očekuje ”nastavak predanog angažmana na dijalogu” kao i ”primena svih do sada postignutih sporazuma”.

Dijalog Beogrda i Prištine počeo 2011. godine i ubrzo će se nastaviti sastankom na najvišem političkom nivou. Tokom ovog procesa, koji i dalje traje, vlade sa obe strane su se menjale, ali su obaveze ostale iste, naglašaava Stano.

On dodaje da su sva pitanja o kojima se razgovaralo do sada i o kojima će se tek razgovarati ključna za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beogrda i Prištine.

- To znači da što je dogovoreno mora biti i primenjeno - zaključuje Stano. Portparol EU ponavlja da put Beograda i Prištine ka članstvu u EU vodi kroz dijalog koji se odvija u Briselu.

Na pitanje da li će Aljbinu Kurtiju i u kojoj meri biti omogućeno da eventalnom novom pregovaračkom pozicijom Prištine utiče na radni i tematski okvir nastavka dijaloga, Stano kaže da je još rano govoriti o agendi sastanka koji će se održati u Briselu sredinom juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)