PRITISLI I ŠPANCE DA UDOVOLJE ALBANCIMA: Madrid verovatno otvara kancelariju za vezu u Prištini, koja će biti deo ambasade u Beogradu

D. MILINKOVIĆ

01. 06. 2021. u 09:00

ZVANIČNI Madrid, koji do sada nije imao nikakvu komunikaciju sa Prištinom, planira da otvori kancelariju za vezu na Kosovu i Metohiji - saznaju "Novosti".

ПРИТИСЛИ И ШПАНЦЕ ДА УДОВОЉЕ АЛБАНЦИМА: Мадрид вероватно отвара канцеларију за везу у Приштини, која ће бити део амбасаде у Београду

Španska država na iskušenjima zbog principijelnosti

Prema našim informacijama, ova kancelarija biće deo Ambasade Španije u Beogradu i najverovatnije će, kao ruska i kineska, biti stacionirana pri Unmiku.

Ova odluka je, navodno, već doneta, a prema diplomatskim izvorima u Briselu, ključnu ulogu u ovome odigrao je Đuzep Borelj, bivši španski ministar spoljnih poslova, sada zadužen za spoljnu politiku EU.

Ovaj potez Španije, koja je do sada važila za zemlju sa najrigidnijim stavom prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, mnogi posmatraju u kontekstu poslednjih pojačanih pritisaka na evropsku petorku koja stoji na stanovištu politike poštovanja celovitosti Srbije. Posle Grčke, koja je nedavno najavila da će povećati nivo odnosa sa Prištinom, sada se na meti velikih zapadnih sila, da promeni svoj stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, očigledno našla i Španija.

Poslednjih dana u medijima se govorilo i o francuskom planu za KiM, koji predviđa veća prava za Srbe na severu, sprovođenje sporazuma potpisanih u Briselu i dodatna prava za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu, u zamenu za liberalizaciju viza i priznanje zemalja EU.

Spekuliše se i o snažnijem uključivanju SAD u proces dijaloga Beograda i Prištine, kojim je do sada posredovala EU. U prilog tome da Vašington pokreće sve diplomatske motore za postizanje nedovršenog mira na Balkanu, a u pravcu postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Srba i Albanaca, ide i "združena poseta" Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera Prištini i Beogradu.

Palmer, koji je specijalni predstavnik Vašingtona za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara SAD, započeo je još u ponedeljak rano ujutru seriju sastanaka u Prištini, a na KiM je u popodnevnim satima stigao i Miroslav Lajčak.

Američki zvaničnik u ponedeljak je, između ostalih, razgovarao i sa predstavnicima Srpske liste o političkoj situaciji na KiM, položaju srpskog naroda, SPC, ali i o bezbednosnim izazovima.

Kako je saopštila Srpska lista, na sastanku je posebno naglašena potreba za poštovanjem prava srpskog naroda, ali i za nastavkom dijaloga pod pokroviteljstvom EU, a u svetlu primene do sada postignutih sporazuma, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština, energetici i pravosuđu. Srpsku listu je predvodio predsednik Goran Rakić, a u delegaciji su bili i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Nakon Prištine, Palmer i Lajčak dolaze u Beograd. Njihova turneja prethodnica je dijaloga na najvišem političkom nivou, koji bi trebalo da se održi 14. ili 15. juna u Briselu.

STANO: POPLAVA FALSIFIKATA

EVROPSKA unija negirala je u ponedeljak postojanje navodnog internog radnog dokumenta Evropske službe za spoljne poslove sa preporukama albanskim liderima na KiM, a koji se pojavio u prištinskim medijima. Portparol EU Peter Stano nazvao je ovaj dokument - falsifikatom.

U spornom dokumentu, koji je navodno nastao nakon nedavne večere šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja sa liderima Zapadnog Balkana, pored ostalog se navodi da će Borelj pozvati vlasti u Prištini da se uzdrže od bilo kakve provokativne akcije u opštinama na severu pokrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)