SASTANAK ZVANIČNIKA: Dodik - U narednih par dana s Beogradom o visokom predstavniku

Tanjug

31. 05. 2021. u 18:11

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Srbije radi konsultacija u vezi sa, kako je rekao, nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH.

САСТАНАК ЗВАНИЧНИКА: Додик - У наредних пар дана с Београдом о високом представнику

Foto: D. Pozderović

Dodik je za Srnu izjavio da je predsednica RS Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da  - traže postavljanje visokog predstavnika.

Naglasio je da  -zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10 - Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika, prenosi RTRS.

 - Strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde predlog koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike, kršeći međunarodno pravo - poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)