PRIŠTINA SE UZALUD NADA: Provelegios - Grčka vlada bi pala ako bi priznala nezavisnost tzv. Kosova

Tanjug

28. 05. 2021. u 17:43

GRČKA ne priznaje nezavisnost (tzv.) Kosova i nema indicija da će se to promeniti, smatra predsednik Građanske stranke Grka Srbije Vasilios Provelegios, koji je uveren da bi ''pala'' vlada u Atini koja bi priznala nezavisnost tzv. Kosova.

ПРИШТИНА СЕ УЗАЛУД НАДА: Провелегиос - Грчка влада би пала ако би признала независност тзв. Косова

Foto: Printskrin

Ističe i da pritisci na Atinu da prizna kosovsku nezavisnost traju godinama, ali da im je Grčka uspešno odolevala i da nema razloga da tako ne ostane.

- Od priznanja nema ništa - izričit je Provelegios povodom navoda o sve jačim pritiscima velikih sila na Grčku da priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Apeluje na donosioce odluka u Grčkoj da proaktivnije deluju u lobiranju za srpsko pitanje o KiM.

- Ako bi se, usled političkih pomeranja na svetskom nivou, eventulano desilo da Grčka prizna (tzv.) Kosovo, to bi bio podstrek i za ostale četiri članice EU da priznaju kosovsku nezavisnost - kaže Provelegios.

On je uveren da bi ''pala'' vlada u Atini koja bi priznala nezavisnost Kosova, a da bi grčki narod reagovao kao 1999. godine kada je NATO bombardovao SR Jugoslaviju.

- Ako je grčki narod bio ponosan i hrabar da za vreme bombardovanja iskaže svoje simpatije, ljubav i prijateljstvo prema Srbiji i da se cela Atina okupi na koncertu Mikisa Teodorakisa u znak podrške, ne vidim da bi sada postupio drugačije - kaže Provelegios

Kaže da bi odluka Atine da prizna (tzv.) Kosovo negativno uticala na tradicionalne prijateljske odnose Srbije i Grčke, ali izražava sumnju da će se to dogoditi.

Dodaje da Atina i Priština razvijaju bilateralne odnose u ekonomiji usmerene ka otvaranju ekonomskih puteva u cilju slobodnije trgovine i protoka roba i ljudi navodeći da slično radi i Srbija.

Ističe da razvoj bilateralnih odnosa Atine i Prištine treba shvatiti ozbiljno i da Srbija zato treba da poveća diplomatske aktivnosti na svim nivoima u Grčkoj u kojoj, kako kaže, živi 30.000 Srba.

- Za pohvalu je to što je Grčka uspela da odoleva pritiscima velikih sila i ne prizna Kosovo, ali treba mnogo više raditi na promociji stavova Srbije u Grčkoj, naše prijateljstvo treba da negujemo i podignemo na još viši nivo i onemogući da se bilo kojim logističkim aktivnostima lobira za nezavisnost (tzv.) Kosova - ističe Provelegios.

Na pitanje zašto se Grčka spominje kao ''novi ulog'' u rešavanju kosovskog pitanja, s obzirom da još četiri članice EU nisu priznale (tzv.) Kosovo, Provelegios kaže da je razlog u tome što su Srbija i Grčka dve pravoslavne zemlje čiji su narodi jako bliski.

- Grčka je prijateljska zemlja i uvek je uz Srbiju, kao što je i Srbija u prošlosti bila uz Grčku. Te odnose treba negovati kako bi Grčka ostala veliki saveznik i prijatelj Srbije - navodi Provelegios.

Govoreći o pritiscima na Grčku, navodi da ta zemlja svoju politiku uglavnom temelji na politici SAD kao najvećem centru moći koji, kako kaže, ima interesne zone na globalnom nivou.

- Zbog stalne opasnosti i pretnji od Turske, dešavanja u Egejskom moru, Grčka mora da ima stabilnog saveznika - ističe Provelegios.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)