Мираш Дедеић поглавар такозване „Црногорске православне цркве“ рекао је да у Црној Гори лако може доћи до грађанског рата, уз оцену да су „Срби реметилачки фактор на Балкану и да би требало мало да се спусте на земљу, јер више нема велике Србије".


Гостујући на загребачкој телевизији 31, он је рекао да је „новац Српске православне цркве, извучен из Црне Горе, коришћен за финансирање бега српских ратних злочинаца од Хашког суда. Према његовим речима, неки од њих су се скривали у манастирима под управом СПЦ у Црној Гори, па чак и у Острогу“.


Коментаришући Закон о слободи вероисповести, он је казао да је црквена имовина власништво црногорске државе, којој се сада враћа.


Говорећи о дешавањима у Сребреници, Дедеић је рекао да је „то био стопостони геноцид, али мањи од геноцида који је Србија урадила у Црној Гори 1918. и 1920. године“


"Да не мисле ту имовину да дају на коришћење Црногорској православној цркви, не би је ни враћали. Од 600 цркава и манастира ми немамо ниједну, све је окупирала српска црква, којој и није стало до цркава и манастира, већ до рушења власти у Црној Гори", оценио је Дедеић.


Додао је да би у Црној Гори лако могло доћи до грађанског рата ако одредбе тог закона не би биле примењене.


"За Српску православну цркву Црна Гора није држава, већ српска покрајина, а Црногорци су Срби, али ту су се преварили" поручио је Дедеић.


Он је оспорио и недавну прославу 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве, рекавши да то није истина.


"Српска православна црква постоји, постоје и верујући људи, али без томоса, кога нема до Берлинског конгреса. Касније је добила други томос и присајединила Црну Гору и остале православне цркве у једну и за то је платила цариградском патријарху милион и по златних швајцарских франака", рекао је Дедеић.