U vreme pandemije korona virusa, kao građani Crne Gore, treba da pokažemo solidarnost, bez obzira na političku i versku pripadnost, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije tokom litije, koju je održao u manastiru Đurđevi Stupovi, gde se nalazi u samoizolaciji od povratka iz Ukrajine.


Joanikije je tokom sinoćne litije rekao da građane događaji koji su ih prinudili da se izoluju i povuku, obavezuju da pojačaju molitve, pre svega za one koji su oboleli od "opakog virusa", kao i za one koji se brinu o njihovom ozdravljenju, prenosi CDM.


“Mi uvek poštujemo struku, poruke lekara i kriznog štaba. Znamo koliko je odgovorna situacija, koliko je ozbiljna za sve, ali isto tako želimo da u danima ove velike krize naglasimo značaj vere i svetinja”, istakao je vladika.


Govoreći o služenju za Uskrs, vladika je istakao da će bogosluženja biti, ali da će se obavljati skladu s prilikama.


On je dodao da u ovakvim okolnostima treba pojačati molitve.


Na pitanje da li će se protestne litije nastaviti nakon što se završi situacija s epidemijom, vladika je rekao da, ukoliko se ne postigne dogovor i rešenje koje će biti konačno, s kojim bi bili zadovoljni i Crkva i vlast, oni nemaju drugog načina da se bore za svoja prava, “osim pozivajući na dijalog i osim ovog svedočenja da se ne slažemo s ovom nepravdom koja nam je nanesena".


"Moramo tu nepravdu da ispravimo, zbog svih verujućih, ali i zbog svih vera i same Crne Gore", poručio je episkop Joanikije.