Crnogorski premijer Duško Marković poručio je da Crna Gora  zahvaljujući naporima i složnom delovanju i požrtvovanju vlada situacijom u vezi sa korona virusom, ali da najteži dani tek predstoje, pa je zbog toga potrebna čvrsta disciplina i poštovanje naredbi i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

- Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje opominju i već smo dohvatili visok broj od blizu 90 potvrđenih slučajeva. Iako Crna Gora zasada vlada situacijom, jasno je da nam tek predstoje najveći izazovi. U sedmicama koje su pred nama moramo delovati još odlučnije, još bolje i još snažnije.

Institucije rade veoma posvećeno i organizovano, zdravstveni sistem se sprema za odsudnu bitku da očuva zdravlje i živote naših građana. Ali, sve ovo neće biti dovoljno ako ne nastavimo da bez izuzetka poštujemo naredbe i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela, i ne obezbedimo gvozdenu disciplinu svakoga od nas. Događaji u Tuzima, sa rapidnim i progresivnim prenošenjem virusa od samo jednog inicijalno zaraženog, potvrdili su opravdanost odluka o nužnosti izolacije i karantina. Ovu priliku koristim da još jednom pozdravim spremnost građana Tuzi da slijede odluke državnih vlasti. U Crnoj Gori ima 620 hiljada stanovnika.

Hoćemo da nas ima više, a ne manje, i zbog toga će Vlada dosledno obezbediti sprovođenje svih naredbi i mera kako ne bismo ugrozili pravo na zdrav život i budućnost naših građana. Naše šanse da savladamo koronavirus i iz globalne pandemije iziđemo sa što manje posledica jednako zavise od vas koliko i od zdravstvenog sistema i njegove opremljenosti. Zbog toga nema arbitriranja o tome šta možemo a šta ne možemo, i da li su običaji i tradicija, bili oni svjetovni ili vjerski, iznad prava na život i zdravlje nacije. Isporuka 3,5 tona donirane medicinske opreme je događaj koji ohrabruje, i da se dodatna pomoć očekuje narednih dana.

Drugog aprila stiže posebna isporuka opreme koju je naručila i platila naša država u vrednosti od dva miliona dolara. Paralelno, Evropska unija je podržala Crnu Goru sa tri miliona eura direktne pomoći za hitnu nabavku medicinske opreme. Dakle, nema više brige da li imamo i hoćemo li imati dovoljno opreme za naš zdravstveni sistem, ali i za sve ostale službe koje su svakodnevno izložene rizicima i opsnostima.

Pored toga, naša zemlja pokazuje još jednu veliku vrlinu. Solidarnost je ono po čemu se prepoznaje današnja Crna Gora. O tome najbolje svjedoči iznos od oko pet miliona evra do danas uplaćenih od građana, domaćih i stranih kompanija, udruženja, opština, donatorskih agencija i naše dijaspore. Svi mi smo im zahvalni na podršci.

Predsednik Vlade obratio se i poslodavcima.

- Uzdržite se od otpuštanja radnika, sačuvajte naše zaposlene. Čuvajući zaposlenog, čuvamo čoveka kao najvredniji resurs - kazao je Marković.