POSLANIK Evropskog parlamenta i kopredsedavajući sastankom Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik poručio je da se Brisel može uključiti u rešavanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti jedino na poziv svih aktera.

- Postupak u vezi sa zakonom mora da se vodi po svim međunarodnim standardima. Dijalog je pravi put i u njegovom duhu treba nastaviti rad na spornim pitanjima. Mi ne možemo doći na poziv samo jedne strane, ali možemo da pokušamo da kreiramo prostor za razgovor. Nismo tu da namećemo rešenje, već da podstaknemo dijalog - kazao je Bilčik.

On se u sredu sreo sa predsednikom crnogorske Skupštine Ivanom Brajovićem, koji je ponovio režimsku platformu:

- Ne možemo da otimamo nešto što je naše. Nema države u državi. Ne može neko da ne poštuje zakon i da bude izuzet od primene zakona. Svetinje su gradili preci svih nas u Crnoj Gori - poručio je Brajović.

Nešto ranije sa članovima EP u Podgorici sastali su se predstavnici Episkopskog saveta SPC koje je predvodio episkop budimljanko-nikšićki Joanikije. Konstatovano je da je stav međunarodne zajednice da se do rešenja mora doći dijalogom, uključujući ne samo primenu, već i izmenu spornih članova.

- Ako je dijalog jedini put, a mislimo da jeste, čemu služe izjave koje dolaze sa najvažnijih državnih adresa, a koje su se pretvorile u svojevrsnu mantru, da se Crkva bori protiv Crne Gore. Umesto da kao svaka odgovorna i demokratska vlast čuje glas naroda, ova pokazuje svoje totalitarne oblike i taj isti narod naziva izdajnicima, rušiteljima države i ludacima - poručili su iz Episkopskog saveta.

Telo koje predstavlja SPC u Crnoj Gori ukazuje na to da su gotovo sve državne institucije upregnute u prljavu borbu protiv crkve i njenih vernika.

- Poslednje izjave Đukanovića i Markovića pokazuju da su oni i njihova partija jedini koji se stavljaju iznad Crne Gore. Tražimo samo jedno - da se nad Crkvom primenjuju isti zakoni koji važe i za druge verske zajednice. U toj borbi nećemo stati - poručili su iz Episkopskog saveta.

Tokom razgovora sa članovima delegacije EP predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković ponovio je da prvo treba rešiti Zakon o slobodi veroispovesti, pa tek onda početi dijalog opozicije i vladajuće većine.

- Zakon je glavna kočnica dijalogu, a vlast najjači udar vrši upravo na Mitropoliju - kaže Joković.


HAPŠENjA ZBOG TROBOJKE

NISU me uplašili. Žao mi je što mi boje nisu vratili, ali idemo dalje. Trobojka mi je u duši - poručio je u sredu Nikšićanin Vidoje Kisić, koga je policija privela zbog crtanja trobojke u blizini svoje kuće, u naselju Rastovac. On je na kamenu nacrtao staro crnogorsko znamenje, a prijavio ga je komšija.

Crnogorska policija saopštila je da je na prelazu Ranče zaplenila 239 majica sa iscrtanim trobojkama i 70 baklji!


SKUPŠTINA RS O DOLASKU PREDSEDNIKA CRNE GORE U BIH

MILO SADA NIJE DOBRODOŠAO!

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u sredu, na posebnoj sednici Narodne skupštine RS, da poseta BiH crnogorskog predsednika Mila Đukanovića treba da bude odložena, jer su ugrožena srpska nacionalna prava u Crnoj Gori, te naglasio da ovo pitanje treba ponovo aktivirati nakon smirivanja situacije.

Dodik je naglasio da je u Predsedništvu BiH glasao protiv upućivanja poziva Đukanoviću da poseti BiH, jer je smatra štetnom po vitalne interese srpskog naroda.

- Zbog ugrožavanja srpskih nacionalnih prava u vezi sa SPC i njenim identitetom nije najbolji trenutak da Đukanović dobije medijsku i političku pozornicu u BiH i Sarajevu da bi je iskoristio pravdajući svoj atak na SPC i njenu imovinu - istakao je Dodik.

On je naveo da bi poseta mogla da bude problem i Đukanoviću i da je zato glasao i drugi put protiv njegove posete.

Dodao je da nije protiv posete, nego protiv posete u ovom trenutku. On je zatražio dvotrećinsku skupštinsku većinu koja bi podržala njegovo glasanje u Sarajevu, a samim tim i poništila odluku Predsedništva BiH u kojoj se kaže da bi Đukanović posetio BiH 2. i 3. marta. (S. M.)