DEO pripadnika Vojske Crne Gore, u jeku izliva narodnog nezadovoljstva zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti, od svojih starešina dobio je instrukciju da bi u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije mogao biti angažovan na zadacima očuvanja javnog reda i mira, kao asistencija policiji - saznaju "Novosti".

Ovaj potez crnogorskog vojnog vrha izazvao je nezadovoljstvo pripadnika VCG, koji u njemu vide pokušaj da oružane snage stave u službu politike i okrenu ih protiv sopstvenog naroda. Mogućnost da budu izvedeni na ulice izazvala je niz negativnih komentara među oficirima i vojnicima, koji intimno podržavaju nezadovoljne građane okupljene na litijama. Njihovu zebnju dodatno pojačavaju glasine o mogućem angažovanju policijskih snaga prijateljskih susedskih država. Hrvatska i Slovenija, navodno, ovaj poziv su odbile. Uprkos negiranju vlasti i dalje lebdi strepnja da bi u gašenje eventualnog bezbednosnog požara mogle da se uključe specijalne snage iz Prištine.

Pripadnicima Vojske Crne Gore zabranjeno je da učestvuju na litijama u organizaciji SPC, koje je režim oglasio kao političku aktivnost. Vojnici su tako stavljeni u klinč između zakona o vojsci i svojih porodica i prijatelja koji učestvuju u skupovima.

I dok su povorke širom Crne Gore sve masovnije, režim i dalje odbija da prihvati zahteve nezadovoljnih građana. Na litijama koje su održane u nedelju postavljen je novi rekord - izbrojano je više od 200.000 učesnika, koji su se u miru ponovo suprotstavili režimskom naumu o crkvenom inženjeringu. Umesto povlačenja zakona i otvaranja istinskog dijaloga sa SPC, nude se već ispričane priče o spoljnim i unutrašnjim napadima na Crnu Goru i njenu državnost.

Predsednik Milo Đukanović izjavio je tako da se Crna Gora suočava sa višestrukim udarima iznutra i izvana, ali da bezbednost države nije ugrožena.

- Udari se odvijaju kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim delovanjem, usmerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovekovni sistem u kojem je crkva bila iznad države i građana - rekao je Đukanović.

Govoreći u Ženevi o Zakonu o slobodi veroispovesti on je kazao da je Crna Gora suočena sa optužbama samo jedne verske zajednice, ali i navodnom brutalnom medijskom kampanjom.

Najava države da bi poreski dug sveštenika mogao da bude prebijen preko crkvene imovine smanjila je ionako slabe šanse za kompromis, ali i pojačala anticrkvenu retoriku. Dug Poreskoj upravi postao je novi teren za obračun sa crkvom. Detaljnu pravnu argumentaciju Mitropolije crnogorsko-primorske o prirodi duga - vlast ignoriše.

- Mitropolija je poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze - rekao je u Londonu premijer Duško Marković. - Zakon važi za sve, a o tome neće nas podučavati niko, pa ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Mitropolija ima prijavljenih svega 30 sveštenika u Crnoj Gori, za koje već desetak godina ne plaća poreze i doprinose. Svi ovih dana vidimo više stotina sveštenika koji nisu prijavljeni.

PROČITAJTE JOŠ:
“Litije deluju zastrašujuće, oni bi artiljerijskim granatama izravnavali Crnu Goru“: Profesor Univerziteta u Novom Sadu Milenko Perović izvređao SPC i mitropolita Amfilohija

Na Markovićev istup reagovao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, posetivši da je predsednik Vučić ponudio da Srbija plati poreski dug Mitropolije.

- Da je cilj Vlade Crne Gore izmirenje duga, ova vest bi ih obradovala. Umesto zahvalnosti, napad na Vučića. Cilj Vlade Crne Gore nije ni plaćanje duga, ni poštovanje zakona. Srpskoj crkvi treba oduzeti imovinu, a Srbima pamćenje - rekao je ministar Vulin.


On je ponovio da će predsednik Srbije pomoći Srpskoj crkvi u odbrani svetinja u Crnoj Gori.

- Vlada Crne Gore moraće da nađe neko drugo opravdanje za otimanje crkvene imovine, jer će poreski dug, pravi ili lažni, biti plaćen. Vučić ne pokušava da nauči bilo čemu Duška Markovića, bio bi to gubitak vremena, za njega je prekasno da bilo šta nauči - kazao je Vulin.

Parlamentarni Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prihvatio je inicijativu poslanika SDP Raška Konjevića da se zakaže kontrolno saslušanje direktora Poreske uprave Miomira Mugoše na temu "Rad Poreske uprave u oblasti nadzora i naplate poreskog duga". Sednica je zakazana za 15. mart.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske poručuju da u odbrani civilizacijskih tekovina, koje pobija sporni zakon, nema predaje. Mitropolit Amfilohije pozvao je građane da ne glasaju za one koji podržavaju Zakon o slobodi veroispovesti.

- Dočekali smo u Crnoj Gori da je bezakonje proglašeno za zakon, i to u ime naroda - kazao je mitropolit na skupu u Risnu. - Verujem da nećete naći nijednog Bokelja, Crnogorca, niti Brđanina koji će glasati za bezakonje, kao i za one koji prvi put u istoriji Crne Gore uspostavljaju otimanje svetinja.

Nikšić

IZMISLILI LITIJE

NA litijama koje su organizovane u nedelju u Crnoj Gori, po procenama Uprave policije, bilo je oko 54.000 građana, četiri puta manje nego što navode organizatori. Pored manipulisanja brojem učesnika, policija navodi i da je na skupu u Kotoru bilo oko 800 vernika, iako u tom gradu u nedelju nije bilo litije.

KAZNA ZBOG TROBOJKE

DANKO Femić (30), iz bjelopoljskog sela Femića Krš, kažnjen je novčano sa 300 evra zbog isticanja trobojke na javnom mestu. Njemu je kaznu izrekao sudija Suda za prekršaje u Bijelom Polju Ahmet Međedović, a zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnela je Uprava policije. Sudija je istakao da je Femić kriv što je 25. januara ispred jednog marketa bez odobrenja ili javnog poziva istakao zastavu Srbije. On je, navodi se u presudi, zastavu uzeo iz svog vozila i razvio preko prednjeg dela automobile pred pripadnicima interventne jedinice Centra bezbednosti Bijelo Polje.