Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije predvodio je u nedelju litiju ulicama Risna nakon molebna Presvetoj Bogorodici koji je služen u risanskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.


Blagosiljajući veliki broj sabranih vernika, među kojima je bilo puno dece, Mitropolit Amfilohije je poručio da mi svedočimo slobodu kojom smo obdareni od Gospoda hodeći u litijama crnogorskim gradovima.


"Mi svedočimo Novi zavet, hraneći se Telom i krvlju Gospodnjom, hraneći se Njegovom ljubavlju i učeći se na Njegovoj ljubavi“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.


Vladika je podsetio da jer Kosovski zavet izrastao iz Novog, Hristovog zaveta.


Žrtvovanje sebe za bližnje svoje, za svetinje Božje – to je ono radi čega je car Lazar sebe žrtvovao, i svi oni kroz vekove koji su se opredeljivali za ono što je večno, što je neprolazno, za razliku od onih koji se klanjaju mrtvim, prolaznim, ništavnim stvarima, koji proglašavaju laž i bezakonje za zakon. Nažalost, i mi smo to dočekali ovde u Crnoj Gori da je bezakonje proglašeno za zakon, i to u ime naroda“, rekao je Mitropolit Amfilohije.


Upitao je koji je taj narod koji glasa za nekoga koji bezakonje proglašava za zakon.


Ja verujem dokle se ne skine to bezakonje da nećete naći ni jednog ni Bokelja, ni Crnogorca ni Brđanina koji će glasati za tako bezakonje i za one koji tako bezakonje otimanja svetinja ustoličuju prvi put u istoriji Crne Gore. U Boga se nadam da među vama Bokeljima neće biti onih koji će glasati za to bezakonje i za one koji podržavaju to bezakonje, bez obzira ko oni bili“, poručio je Vladika Amfilohije.


Poručio je da se vlast bira da bi držala zakon, da bi donosila prave i istinske zakone.

PROČITAJTE JOŠ: “Litije deluju zastrašujuće, oni bi artiljerijskim granatama izravnavali Crnu Goru“: Profesor Univerziteta u Novom Sadu Milenko Perović izvređao SPC i mitropolita Amfilohija


I da čuva narodnu dušu, da neguje u narodu zajedništvo i ljubav. Ne da deli narod, da ga zavađa. Da ono što radi, radi na bratoljublju i bogoljublju, a ne na bratomržnji i bogomržnji“, rekao je on.


Kazao je da su duhovni potomci onih koji su gradili budućnost na bratomržnji i bogomržnji sve što je tada sagrađeno razorili i opljačkali.


I sada je još preostalo da crkve Božije zauzmu i opljačkaju. Crkva Božija je svetinja Božja, ona je za spasenje sviju i priziv Božji svima da se vrate sebi, da se vrate istini Božjoj, pravdi Božjoj, ljubavi Božjoj, nadi večnoj, da se vrate večnom dostojanstvu. Da ne žrtvuju sebe i druge, da ne žrtvuju decu svoju onome što je ništavno, prolazno i smrtno, da se ne klanjaju (s oproštenjem!) debelom crevu, nego da se klanjaju Bogu živome i istinitome“, naglasio je vladika.


Naglasio je da su molitveni vhodovi u Crnoj Gori isceljenje od mržnji, deoba i podela, od svega što je trovalo naš narod.


Zato je neophopdno da ovako hodimo za Bogom kao Putem, Istinom i Životom“, zaključio je Mitropolit Amfilohije


U veliku risansku litiju prethodno su se slile litije vernog naroda koje su stigle iz Ledenice, Dragoševog sela, Orahovca, Kostanjice i Morinja.


(in4s.net)