I NAJNOVIJI izveštaj Saveta Evrope za Crnu Goru ne odudara mnogo od mnogih prethodnih, jer se i u ovom poslednjem ukazuje na sve ono što je već rečeno - korupciju, kriminal, zloupotrebe funkcija od strane vladajuće elite, kupovinu glasova u izbornim procesima, stanje u medijima, diskriminaciju... Pravosuđe se smatra podložno političkom uticaju, ističu zamerajući treći put izbor Vesne Medenice za predsednika Vrhovnog suda i pet predsednika osnovnih sudova.

- Žalimo zbog načina na koji su se ta ponovna imenovanja odvijala - navodi se u dokumentu iz Strazbura, koji prenose crnogorski mediji. - Ne osporavamo pravni aspekt stava Sudskog saveta i tumačenje načela povratnog dejstva. Međutim, konstatovali smo da je, u slučaju Medenice, Sudski savet mogao da obustavi donošenje odluke o njenom imenovanju i zatraži od 18 sudija Vrhovnog suda da im predloži, što se nije desilo. Ali što je još važnije, primećujemo da je svrha ustavne reforme iz 2013. bila upravo izbegavanje da predsednici sudova, uključujući Vrhovni sud, i dalje ostanu na svojim funkcijama i nakon isteka dva mandata. Sveukupna slika bi bila mnogo pozitivnija da je Sudski savet mogao da obavi imenovanja u skladu sa duhom izmene Ustava iz 2013.

Pročitajte još - Ne veruju domaćim sudovima: Crnogorci postali rekorderi po broju podnetih tužbi u Strazburu

Izvestioci podsećaju da su poslednji put Crnu Goru posetili 2017. godine, a da su predsednički izbori održani naredne godine. Ističu da je tokom i nakon njihove posete rad Skupštine bojkotovao deo opozicije, da se dogodila afera "Koverat"... U dokumentu se, u vezi sa izborima naglašava da pobeda Mila Đukanovića na predsedničkim izborima čini "jednim od lidera sa najdužim stažom u Evropi od pada komunizma", ali i da je on uživao "institucionalnu prednost učvršćivanu tokom višedecenijske vlasti njegove partije".

- Ad hok komitet spominje i da je poverenje birača u izborni proces potkopano verodostojnim navodima o kupovini glasova, zapošljavanju u državnim organima tokom izbornog perioda i pritisku na birače, što je nažalost trajuća karakteristika izbora u Crnoj Gori - navodi se u dokumentu administracije SE.

Izvestioci su se dotakli i afere "Koverta" u vezi sa snimkom na kojem se vidi kako vlasnik "Atlas grupe", Duško Knežević, tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću daje gotovo 100.000 evra namenjenih za izbornu kampanju DPS-a. Evropljani ocenjuju da je afera "možda doprinela" tome da DPS izgubi vlast u Tuzima, napominjući i da u parlamentu nije formiran anketni odbor za ispitivanje ovog slučaja.

- Čini se da Agencija za sprečavanje korupcije ima ograničene rezultate u skoro svim poljima svojih aktivnosti, osim kada je u pitanju nespojivost funkcija i sukob interesa - primećuju u SE.

VLAST TERA PO STAROM

IZVESTIOCI Saveta Evrope uporno u svojim konstatacijama o Crnoj Gori navode greške koje pravi aktuelna vlast, i one se konstantno ponavljaju u izveštajima ali se na kraju ništa ne preduzima. Stiče se utisak da oni prave izveštaj samo radi izveštaja, a ne u cilju poboljšanja efikasnosti sistema. Budući da toga nema vlast i dalje radi po starom - kaže za "Novosti" politički analitičar profesor dr Srđa Vukadinović. - Ako se i dalje bude išlo samo u otvaranje poglavlja, a pri tome se ovakve anomalije budu samo konstatovale, onda će se sumnjati kako ni Brisel ne želi pomake, odnosno napredak, već da ostane status-kvo.