Nezapamćeni gaf Tužilaštva BiH: Odbijena optužnica protiv Ljubana Ećima

NovostiOnline/O. M.

23. 01. 2020. u 16:41

Незапамћени гаф Тужилаштва БиХ: Одбијена оптужница против Љубана Ећима

Foto: Tužilaštvo BiH foto Tužilaštvo

Optužnica je, kako saznajemo, odbijena zbog nezapamćenog gafa Tužilaštva BiH koje nije saslušalo Ećima, što je osnov za podizanje bilo koje optužnice
Sud BiH odbio je optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Ljubana Ećima (55) zbog krivičnog dela zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je, kako saznajemo, odbijena zbog nezapamćenog gafa Tužilaštva BiH koje nije saslušalo Ećima, što je osnov za podizanje bilo koje optužnice.


- Sud BiH je doneo rešenje kojim je odbijena optužnica Tužilaštva BiH od 23. decembra 2019. godine, podnesena protiv osumnjičenog Ljubana Ećima – navode u Sudu BiH.


U odbijenoj optužnici Tužilaštvo je Ećimu na teret stavilo da je u periodu od juna 1992. do sredine 1994. godine počinio zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Kotor Varošu.


- Na teret mu se stavlja da je za vreme napada Vojske RS i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Kotor Varošu i okolini kao zamenik i de fakto zapovednik Specijalne jedinice policije CSB Banjaluka učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa drugim komandantima i pripadnicima vojske i policije - saopštilo je ranije Tužilaštvo BiH.


U optužnici se navodilo da je progon počinjen ubistvima, deportacijom i prisilnim preselenjem stanovništva, protuzakonitim zatvaranjem, mučenjem, zlostavljanjem, teranjem na prinudne radove, silovanjem, nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, verskih i istorijskih spomenika i verskih objekata, kao i drugim nečovečnim delima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije