Sud BiH odbio je optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Ljubana Ećima (55) zbog krivičnog dela zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je, kako saznajemo, odbijena zbog nezapamćenog gafa Tužilaštva BiH koje nije saslušalo Ećima, što je osnov za podizanje bilo koje optužnice.


- Sud BiH je doneo rešenje kojim je odbijena optužnica Tužilaštva BiH od 23. decembra 2019. godine, podnesena protiv osumnjičenog Ljubana Ećima – navode u Sudu BiH.


U odbijenoj optužnici Tužilaštvo je Ećimu na teret stavilo da je u periodu od juna 1992. do sredine 1994. godine počinio zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Kotor Varošu.


- Na teret mu se stavlja da je za vreme napada Vojske RS i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Kotor Varošu i okolini kao zamenik i de fakto zapovednik Specijalne jedinice policije CSB Banjaluka učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa drugim komandantima i pripadnicima vojske i policije - saopštilo je ranije Tužilaštvo BiH.


U optužnici se navodilo da je progon počinjen ubistvima, deportacijom i prisilnim preselenjem stanovništva, protuzakonitim zatvaranjem, mučenjem, zlostavljanjem, teranjem na prinudne radove, silovanjem, nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, verskih i istorijskih spomenika i verskih objekata, kao i drugim nečovečnim delima.