Sobranje Severne Makedonije sa 101 glas “za” danas je izabralo tehničku, takozvanu Pržinsku vladu koja treba da organizuje prevremene parlamentarne izbore dogovorene za 12. aprila.

Takozvana Pržinska vlada na čelu sa dosadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovski izabrane je bez uzdržanih i protiv.

Tehnički premijer Spasovski je u svom ekspozeu istakao da se Severna Makedonija nalazi u izuzetno bitnom period kada se očekuje nesmetano funkcionisanje svih institucija, prenose makedonski mediji.

Ovo je vreme kada treba da se organizuju fer i demokratski izbori, ali i da se završe aktivnosti za učlanjenje u NATO i EU”, rekao je Spasovski.

Novi zamenik premijera će biti dosadašnja ministarka rada i socijalne politike Mila Carovska, dok će na njeno mesto doći Rašela Mizrahi iz redova opozicionog VMRO-DPMNE.

Tehnički ministar unutrašnjih poslova će biti, takođe, kadar iz VMRO-DPMNE Nakje Čulev, inače pripadnik bezbednosnih službi u Severnoj Makedoniji.

Ovo je drugi put u toj zemlji da se formira tehnička, takozvana Pržinska vlada 100 dana pre održavanja izbora u cilju sprovođenja fer i demokratskih izbora.

Prva takva vlada je formirana na parlamentarnim izborima u 2016. godini kao rešenje političkog dogovora između tadašnjeg premijera Nikole Grujevskog i tadašnjeg šefa makedonske opozicije Zorana Zaeva.