SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA


Premijer tehničke vlade Republike Severne Makedonije (RSM) izvesno je biće Oliver Spasovski, aktuelni vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova, koji će rukovoditi prelaznim kabinetom od 3. januara u pripremama organizacije prevremenih izbora najavljenih za 12. april iduće godine.

Odlukom Centralnog odbora vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM), lidera i premijera Zorana Zaeva, Spasovski je kandidovan da izborom u Sobranju dobije mandat za predvođenje tehničke vlade 100 dana – do izbora.

Prema političkom takozvanom Pržinskom dogovoru, u pripremama vanrednih izbora, „iznuđenih“ političkim dogovorom stranačkih čelnika kod šefa države Steve Pendarovskog, posle rezignacije uskraćivanjem EK određivanja datuma za početak pristupnih pregovora RSM za članstvo u EU, Zaev će 3. januara podneti ostavku na premijersku funkciju. Istog dana se očekuje da u Sobranju bude izabrana tehnička vlada.

U prelaznoj vladi funkciju vicepremijera zaduženog za ekonomska pitanja od Koče Anđuševa trebalo bi da preuzme Mila Carovska, aktuelna ministarka za rad i socijalna pitanja.

Iz opozicione VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog očekuje se da će kandidovati kadar za popunu ministarskih funkcija u resoru unutrašnjih poslova i za rad i socijalna pitanja, koja im po Pržinskom dokumentu pripadaju u tehničkioj vladi.

Spasovski je na svom fb profilu zahvalio na poverenju i podršci da bude tehnički premijer, uz želju da tu funkciju izvršava što kraće.

- Hvala vam na poverenju i podršci. Moja želja je da budem što kraće na toj poziciji da bi se što pre vratio predsednik Zoran Zaev. Idemo na pobedu“, napisao je Spasovski na fb profilu.