SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA

PREMIJER Vlade Republike Severne Makedonije (RSM) Zoran Zaev potvrdio je u četvrtak u Skoplju da će 3. januara podneti ostavku na funkciju shodno uslovima političkog takozvanog Pržinskog dogovora za pripremu i održavanje prevremenih izbora u zemlji, najavljenih za 12. april iduće godine.

Zaev je na konferenciji za novinare u Vladi RSM izrazio zadovoljstvo što će u uslovima poštovanja dogovornih principa sa opozicijom, poslanicima parlamenta biti omogućeno nesmetano donošenje svih zakona koji bi trebalo da stupe na snagu prvog januara 2020. Time se isključuju razlozi za eventualno odlaganje parlamentarnih izbora u aprilu.

- Ostavka je napisana i čeka se potpis. Ako se bude ispoštovala data reč strana u Parlamentu, nema potrebe za odlaganjem izbora. Tako da ću 3. januara podneti ostavku i verujem da će istog dana moći da se poveri mandat novom predsedniku vlade i da se izabere vlada - rekao je Zaev.

Prethodnih dana on je u nekoliko navrata najavljivao mogućnost eventualnog odlaganja prevremenih izbora 12. aprila i time i njegove ostavke, ukoliko opozicija u Sobranju ne odblokira donošenje zakona od kojih zavisi podizanje plata, penzija i investicija. Isticao je da će iduće godine svakako biti izbora, ali da je neizvesno da li će biti održani 12. aprila kao prevremeni. To isključivo zavisi od „pristupa opozicije prema Sobranju“.


Pročitajte još - Zoran Zaev podnosi ostavku?

Eventualno odlaganje aprilskog izbornog termina, kako je ocenio lider albanske Demokratske unije integracija (DUI) Ali Ahmeti, koja sa socijaldemokratama (SDSM) koaliciono deli vlast u RSM, moguće je samo – dogovornim konsenzusom svih stranaka. U ovom trenutku, kako je ukazao, to nije moguće.

Najveće šanse za funkciju premijera tehničke vlade koja za 100 dana treba da pripremi i organizuje vanredne izbore u RSM, daju se aktuelnom vicepremijeru i ministru unutrašnjih poslova Oliveru Spasovskom.

Očekuje se da će u subotu lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski saopštiti „prihvatljiv predlog“ kadrovskog rešenja za funkciju tehničkog ministra MUP-a i Ministarstva za rad i socijalnu politiku.