Fikretu Abdiću ukinuta oslobađajuća presuda za zloupotrbu položaja

Tanjug

ponedeljak, 16. 12. 2019. u 22:41

Фикрету Абдићу укинута ослобађајућа пресуда за злоупотрбу положаја

Foto: Depositphotos

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi
Fikretu Abdiću, preduzetniku i političaru iz BiH, u Hrvatskoj je ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za činjenje krivičnog dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, javlja HRT.

Pročitajte još:Fikret Abdić na uslovnoj slobodi

Abdić i njegov sin Ervin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna pričinjena šteta, prema optužnici, iznosi skoro dva miliona kuna (oko 270.000 evra).

Njima se na teret stavljaju krivična dela zloupotreba položaja i ovlašćenja, kao i pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlašćenja i omogućavanje drugom sticanja protivpravne imovinske koristi.

Prema navodima optužnice, Fikret Abdić je 2001. fiktivno pozajmio Agrokomercu iz Bihaća 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrednu 1,9 miliona kuna.

U optužnici stoji i da je on 2005. opunomoćio sina, iako to nije smeo jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Obojica su se na početku suđenja izjasnila da se ne smatraju krivim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije