ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKAKO je gde bio devedesetih i Srbi i Srbija, dve su teme koje dominiraju na samo par nedelja uoči predsedničkih izbora u Hrvatskoj.


Favoriti Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro, sve češće i sve više se vređaju i "udaraju ispod pojasa".


- Nervozni su, prete - poručuje Kolinda o svojim protivnicima.


- Danas su na vlasti političke kukavice - kaže bivši premijer Milanović, dok mu je Kolinda odgovorila da "gospodinu Milanoviću vredi sve živo, Tito i Tuđman i komunizam, ali i jastozi u skupom zagrebačkom restoranu".


U njenu odbranu stao je i premijer Andrej Plenković čija sudbina velikim delom zavisi od rezultata koji će na izborima podstići sadašnje predsednice, pa je za Milanovića kazao da je devedesetih u Ministarstvu spoljnih poslova gde su zajedno radili kružila priča "to je onaj koji hvata krivine".


Škorin boravak u Americi devedesetih iskoristila je predsednica tvrdnjama da je ona tada davala podršku hrvatskim braniteljima "dok su neki tamburali u Americi" i podsetila ne reči iz tog vremena "oba su pala" koje su se odnosile na rušenje dva aviona JNA, te poručila za Škoru i Milanovića "oba će pasti".


Kolinda tvrdi da je vodila decu nakon devedesetih u Vukovar, a mediji su se raspisali da se tada njena deca nisu ni rodila.


- Nisam bio u Kninu kao ni Grabar-Kitarović, ali bar ne lažem kao ona i ne pričam bajke - odmah je replicirao Zoran Milanović demantujući da je za Kolindu rekao da je pevačica.

PROČITAJTE JOŠ: Kolinda falsifikatima "briše" zločine u NDH


Miroslav Škjoro nabrojao je dugu listu prepreka koje bi kao hrvatski predsednik postavio Srbiji za ulazak u EU, a među ostalim je i zahtev da plati odštetu bivšim logorašima, ali i da se vrati arhiva koja je vezana za Hrvatsku. Kada je reč o mogućem susretu sa Aleksandrom Vučićem Škoro kaže: "Susreo bi se sa njim ako je dobro pripremljeno, apsolutno".


Najviše gužve izazvao je pevač koji je bio član HDZ-a ali i istupio iz stranke kada je pozvao hadezeovce da glasaju za njega. "Apsolutno računam na njih" kaže Škoro koji postavlja i pitanje odakle Miloradu Pupovcu novci za đambo plakate.


- U Hrvatskoj je službeni jezik hrvatski, a pismo latinica. Ako neko želi provocirati kao da se mi bolje razumemo, a pri tome se ne rešavaju krupne stvari, onda je naša uloga da ćemo razgovarati sa tim ljudima kada ova vlast već nije - govori Škoro koji je najavio i osnivanje političke stranke.


- Škorin nastup meni deluje kao parodija, kao ona humoristička emisija Večernja škola, samo što je ta duhovitija - konstatovao je Andrej Plenković kojeg je pevač optužio da je "izdao HDZ i Tuđmana". - Čovek mnogo bolje peva nego što govori.


I tako u nedogled, teška artiljerija je na delu, dok ankete pokazuju da su Grabar-Kitarović, Milanović i Škoro gotovo sasvim izjednačeni.