VLASNIK Farme magaraca "Martinići" Darko Saveljić doživeo je crnogorski san - gosti mu dolaze iz celog sveta, rade na njegovom imanju i još mu plate. Kada je pre nekoliko godina vlasnik odlučio da oformi farmu nije se rukovodio novcem, već zaštitom ove životinjske vrste kojoj preti izumiranje. Na dedovini je osnovao farmu magaraca udaljenu 17 kilometara od Podgorice na putu prema Danilovgradu, a povod je bio, kako Darko kaže, zaštita magarca.

PROČITAJTE JOŠ - FARMA MAGARACA U BOBOVU: Mleko se najviše traži

Prema njegovim rečima, farmu je do sada posetilo više od 60.000 ljudi. Više od 3.000 Nemaca ove godine je posetilo farmu, neki od njih su boravili više dana u apartmanima na Darkovom imanju i radili na farmi. Osim Nemaca na farmi su radili i turisti iz Amerike, Australije, kao i drugih evropskih zemalja za koje je ovaj vid odmora prava atrakcija.

Za posetioce na dan - farma je otvorena nedeljom, a ulaz se plaća, ali ne novcem već hranom za magarce - kilogram šargarepe, jabuka, kupusa... Ulazak je besplatan za porodice koje imaju decu sa autizmom, ili u invalidskim kolicima. Njima je boravak na farmi terapija.

-


Profesionalno se bavim pticama, i mislio sam da otvorim farmu magaraca, ali kad ostarim. Međutim, krenulo je spontano. Kupio sam jednog magarca, i ona se opulila - kaže vlasnik. - Napravio sam fejsbuk-stranu "Farma magaraca" i ljudi su počeli da dolaze i gledaju u magarca kao krokodila, tako da me narod "naterao" na ovo.
Magarci su slobodni svaki dan osim nedeljom, kada na farmu dolaze posetioci. Ovo su najsrećniji magarci na planeti, ne koristimo ih za rad već ih pazimo i hranimo.Magarci su mirni, navodi Darko, a na pitanje - koliko magarac može tereta da nosi, odgovara:

- Moji nikada nisu testirani.

Fejsbuk

MLEKO ZA BOLESNE

MAGAREĆE mleko je skupo (oko 50 evra za litar) jer je lekovito, navodi naš sagovornik. Dnevno oko 2,5 litra mleka pomuzu na farmi u periodu kada magarci jedu seno, ako pasu travu mleka je manje. Sir ne prave. Kilogram sira je oko 1.000 evra.


Fejsbuk

Potrebno je oko 25-27 kilolitara mleka za kilogram sira, a za kilogram kravljeg od šest do sedam litara. Magareće mleko je nasličnije majčinom mleku. Kupovina se najavljuje, a osobama koje imaju rak mleko doniraju. Osobama sa dijabetesom i dobrovoljnim davaocima krvi mleko ne naplaćuju.

Fejsbuk