ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

NAKON neuspelog manevra da se u Hrvatskoj ukine državni praznik, Dan antifašističke borbe, što su predlagali neki saborski poslanici iz redova HDZ-a, u toj stranci krenuo je veliki obračun sa krajnjom desnicom koja već mesecima "sapuna dasku" premijeru Andreju Plenkoviću. Vrh HDZ-a zauzima se za sankcije svim članovima stranke koji šire mržnju preko društvenih mreža, ali i formiraju razne grupe unutar "Vajbera" i "Vocapa".

PROČITAJTE JOŠ - Antifašisti rasterali ustaše

Među predlagačima spornog amandmana o ukidanju Dana antifašističke borbe bio je pre svega Josip Đakić, predsednik veteranskog udruženja Hvidra, koji se u više navrata u poslednje vreme svrstao među one koji se sve više opiru politici koju sprovode vlada i Plenković. Međutim, oštre kritike na sve što se ovih dana događa u Hrvatskoj, pa i oko pokušaja ukidanja praznika, izrekao je predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus, tvrdeći da se izjednačavaju antifašistički i ustaški pokret, žrtve i koljači.

- I dalje pseudoistoričari stvaraju novu istoriju Hrvatske, rehabilituju NDH, koja je jedina donela svoje rasne zakone i imala koncentracione logore i koja je fašistima prodala teritoriju koja je vraćena zahvaljujući antifašističkoj borbi. Sa druge strane, izmišljaju zločine kojih nije bilo ili ih podmeću pobednicima, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović traži da se ponovo prebroje žrtve Jasenovca. To je naša stvarnost i naša sramota - kaže Ognjen Kraus.

Kraus napominje da se sramno menja istorija i kada je reč o ustaškom dečjem logoru u Sisku i Jastrebarskom i da u tome učestvuje i Katolička crkva, ali i vlast:

- Tumače kako su to zapravo bila prihvatilišta i na taj način vređaju preživele. A na komemoraciji stradalim pripadnicima ustaške i nemačke vojske u Šestinama bili su najviši državni zvaničnici, od predsednice i ministara do gradonačelnika. Istog dana vladina delegacija zapalila je sveće pred spomenikom ustaškoj vojsci i pred grobnicom narodnih heroja. Nije li to pokušaj izjednačavanja ustaša i antifašista?

Bivši predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je da će se kandidovati ponovo za šefa stranke na stranačkim izborima u proleće sledeće godine. Mnogi u Hrvatskoj smatraju da je baš Karamarko pokrenuo lavinu ekstremizma, ali i da nema nikakve šanse da ponovo postane predsednik HDZ-a.

"SPREMNI" ZA 10. APRIL

OGNjEN Kraus kaže da nije daleko dan kada će se predložiti da državni praznik bude 10. april, kada je 1941. godine osnovana Nezavisna Država Hrvatska: "Do kada će se prodavati čast Hrvatske koja je antifašističkim pokretom oprala obraz od jedne od najnečastivijih tvorevina u Evropi."

U Hrvatskoj nije obeleženo ni sećanje na kristalnu noć, već su se građani samoinicijativno okupili u centru Zagreba.