UZ jake mere obezbeđenja, juče oko 9 sati je srpski državljanin Saša Sinđelić (39) iz ekstradicionog pritvora u Spužu - prekograničnog prelaza Debeli brijeg - predat hrvatskim pravosudnim organima koji ga potražuju zbog zločina počinjenog u toj zemlji tokom 2002.


PROČITAJTE JOŠ -POTERA U PODGORICI: Bombaš pobegao iz “marice”


Sinđelić je, podsetimo, u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu robije zbog ubistva farmera Fotesa, kada mu je ukrao i traktor. U Crnoj Gori je uhapšen 1. jula, po međunarodnoj poternici Interpolove ispostave u Zagrebu, radi izvršenja pravosnažne presude Županijskog suda u Vukovaru.

Isti čovek je, inače, bio svedok saradnik u procesu protiv trinaestočlane grupe koja je osuđena na zatvorske kazne zbog planiranja terorističke akcije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. Krajem februara 2018. je napustio zemlju jer je, prethodno, pred Višim sudom u Podgorici odgovorio na čak 2.000 pitanja odbrane, Tužilaštva i Suda. Ali, 17. juna se ponovo - ovog puta ilegalno - obreo u Crnoj Gori, gde se inspektorima iz Odeljenja bezbednosti u Rožajama požalio da mu neko neprestano preti likvidacijom.

Dve sedmice kasnije, 1. jula, Saša Sinđelić je Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore podneo zahtev za dobijanje međunarodne zaštite, ali je on polovnom septembra odbijen. Potom su najpre Viši, a onda i Apelacioni sud procenili da su ispunjeni uslovi za Sinđelićevo izručenje Hrvatskoj.

Konačnu odluku je 12. oktobra doneo ministar pravde Zoran Pažin.