DPS odbio tehničku vladu: Milo rekao - ne!

V. KADIĆ

23. 10. 2019. u 07:30

ДПС одбио техничку владу: Мило рекао - не!

Milo Đukanović Foto arhiva

DPS ostao kategoričan do kraja da je priča o tehničkoj vladi neprihvatljiva. To bi bilo "prekrajanje izborne volje", a svaka vrsta prelazne vlasti je neprihvatljiva

U DEMOKRATSKOJ partiji socijalista ostali su dosledni ranijem, već poznatom stavu, da ne žele da pričaju o formiranju tehničke vlade, jer bi to bilo "prekrajanje izborne volje građana" na izborima koji su održani 16. oktobra 2016. godine. "Novostima" je u toj partiji potvrđeno da je za njih bilo koja vrsta prelazne vlade - neprihvatljiva.


- Okrenuti smo radu Odbora za izborne reforme i partijskom kongresu 30. novembra - kazali su iz DPS.


Nepromenjen stav o tehničkoj vladi više puta su isticali Milo Đukanović i Duško Marković, predsednik i potpredsednik partije.


- Zahtev opozicije za konstituisanje tehničke vlade zapravo je zahtev za reviziju rezultata izbora iz 2016.godine. Vlast je učinila sve što je neophodno da se pruži mogućnost opoziciji da se dođe do optimalnog modela koji će svima garantovati regularan izborni proces - poručio je ovih dana Milo Đukanović, predsednik Crne Gore i lider DPS-a.


Pročitajte još: Đukanović: Nema tehničke vlade!


- Zato verujemo da nema nikakve potrebe za nekom prelaznom vladom, nema potrebe da u Crnoj Gori kontinuirano eksperimentišemo sa nekim novim modelima.


Politički analitičar dr Srđa Vukadinović, za "Novosti", kaže da je stav aktuelne vlasti po pitanju tehničke vlade jasan od samog početka kada je ta tema zaživela.

Odbor za reformu Foto Vlada Crne Gore


- Obe strane - vlast i opozicija, očigledno ne žele dijalog, već samo monolog, i u takvoj situaciji nema dogovora. Niko ne odstupa od svojih maksimalističkih zahteva i zato je jasno da od cele priče neće biti ništa. Odbor za reformu izbornog zakonodavstva ne može da ode dalje od dnevnog reda, što se pokazalo na dosadašnjim sednicama. Čim vidimo da neke političke grupacije, bez obzira bile one vladajuće ili opozicione oduzmu mandate onoj drugoj, kao što je slučaj što su Demokrate uradile sa Klubom nezavisnih poslanika, jasno je onda da nema dogovora. Minimum saglasnosti je da svi učestvuju u dijalogu, ali toga nema! Sve ovo je iluzorna priča, kao što je rok 15. novembar, kada je trebalo da se završi priča o reformi izbornog zakonodavstva. Izbornih reformi sigurno neće biti do izbora iduće godine - ocenjuje profesor Vukadinović.


Da opozicija ne sme da učestvuje u izbornim reformama bez garancija o formiranju tehničke vlade smatra Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore, dok Vladimir Joković, lider Socijalističke narodne partije, dodaje da crnogorska vlast odbijanjem tehničke vlade pokazuje šta joj najviše smeta pred izbore.


- Ako opozicija uđe u izborni proces bez tehničke vlade, bez obzira kakav bio izborni zakon, rizikuje još jednu izbornu prevaru. S druge strane, da li bi vlada isceniranog državnog udara i "afere Koverta" igde u demokratskim zemljama mogla biti formirana, i da li ova ima legitimit - pita Joković.


ROK PRODUŽEN

SKUPŠTINA Crne Gore produžila je rok za izradu izbornog zakonodavstva do 15. novembra, umesto do 30. septembra, kako je ranije bilo predviđeno. U okolnostima u kojima funkcioniše Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, gotovo je sigruno da izborni zakon neće doživeti reformu.


PRAVA SRBA

SRPSKI nacionalni savet upozorio je Novu srpsku demokratiju, kao najznačajniju članicu Demokratskog fronta i političku partiju za koju stoprocentno glasaju Srbi, da je Odbor za izbornu reformu "nova zamka za obespravljivanje srpskog naroda u Crnoj Gori." U međuvremenu DF je najavio da će parlamentu dostaviti predloge za izmenu Ustava kojim bi se regulisala prava Srba.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije