Pupovac: O sudbini koalicije, naknadno

J.KERBLER

11. 09. 2019. u 10:39

Пуповац: О судбини коалиције, накнадно

Foto: Tanjug

Predsednik SDSS u Saboru u Zagrebu još jednom govorio o trenutnom stanju u Hrvatskoj. Bez izvinjenja zbog prethodnih izjava koje su podigle buru u javnosti

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


LIDER Srba u Hrvatskoj i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac u sredu, u najavljenom obraćanju javnosti u Saboru je rekao da će konačnu odluku ostaje li SDSS u vladajućoj koaliciji sa HDZ-om premijera Andreja Plenkovića stranka doneti sledećih dana, ali, kako sada stoje stvari, Pupovac će podržavati vladu i dalje.

- Spreman sam nastaviti borbu da od Hrvatske stvorimo zemlju mira i da završimo ratove - rekao je Pupovac. - Želim da se stvori atmosfera tolerancije i da ne mislimo stalno o lošoj prošlosti, već o budućnosti.

Predsednik SDSS-a se zauzeo da prestane revizija istorije koja ide dotle da se ustašama odaju državne i verske počasti, a žrtvama Jasenovca, Jadovnog ili glinske Crkve osporava njihovo stradanje.

- Uklonimo iz Hrvatske ušata ustaška slova 'U', pospremimo napise "za dom spremni", uzvikivanje ustaškog pozdrava kažnjavajmo, prestanimo da budemo slepi i gluvi na poruke 'ubij Srbina' i raskinimo sve veze sa NDH - rekao je Pupovac u prvom obraćanju nakon bure koja se podigla kada je uporedio Hrvatsku i NDH i rekao da je današnja Hrvatska glavni faktor nestabilnosti u regionu. - A ja nisam četnik, niti sam produžena ruka Beograda.

Očigledno je bilo da Milorad Pupovac želi da spusti tenzije i da stvori uslove da komunikacija Zagreba i Beograda bude bolja, a sam tvrdi da nije dežurni krivac za loše odnose komšija.

Naglasio je i da ne želi da se izvinjava zbog svojih izjava.

Odgovor hrvatskih desničara nije se dugo čekao. Tako Miro Bulj iz Mosta proziva Pupovca da lansira iste teze i optužbe kao 1991. godine Jovan Rašković, Milan Martić i Slobodan Milošević, "samo ovaj put sa učenicima Miloševića i Šešelja, Ivicom Dačićem, Aleksandrom Vučićem i Aleksandrom Vulinom".

PRIJAVA BRANITELjA - PUPOVAC unosi 28 godina nemir među Hrvate, širi mržnju i huška srpski narod na hrvatski - piše u krivičnoj prijavi koju su branitelji iz Petrinje podneli protiv predsednika SDSS i pri tom ga terete za "povredu ugleda Republike Hrvatske".

Nezadovoljstvo istupom Pupovca u sredu po podne je iskazala i hrvatska predsednica Grabar Kitarović, koja je izjavila da on na pogrešan, neprihvatljiv način kritikuje Hrvatsku.

I Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac, takođe nije zadovoljan obraćanjem Pupovca pogotovu zbog toga što se nije "jasno izvinio za poređenje današnje Hrvatske sa ustaškom NDH".

Već narednih dana Pupovac će se ponovo naći sa koalicionim partnerima, pošto predsedništvo SDSS-a razmotri sadašnju situaciju.

- Lider Srba u Hrvatskoj je političar koji doprinosi boljoj Hrvatskoj - poručuje bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, a profesor Dejan Jović konstatuje da je SDSS danas druga po snazi stranka u vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj.

Darinko Kosor

SRBI NISU ANTIFAŠISTI!

KAKO mogu Srbi da budu antifašisti, kad uopšte nisu imali antifašistički pokret - pita se Darinko Kosor, predsednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) i poslanik u hrvatskom Saboru koji je tako prokomentarisao izjavu srpske premijerke Ane Brnabić da polemiku, izazvanu uskraćivanjem dozvole ulaska srpskoj vojnoj delegaciji u Hrvatsku, ne vidi kao sukob Srbije i Hrvatske, već antifašista i fašista.

- Znači, nova istorija, sada smo mi fašisti, a oni koji taj pokret uopšte nisu imali su antifašisti - kazao je Kosor čija je stranka HSLS deo vladajuće koalicije.


U HRVATSKOJ PUZAJUĆA USTAŠIZACIJA

Izjava Milorada Pupovca izazvala je lavinu reakcija u Hrvatskoj, a jedini član vlade koji ju je komentarisao, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković smatra da se lider Srba u Hrvatskoj ogradio od usporedbe Hrvatske i NDH.

"Njegovu izjavu tako doživljavam u odnosu na sve stvari koje je rekao", tvrdi Bošnjaković, nabrajajući povezivanje Hrvatske sa NDH, te osudu da je Hrvatska faktor nestabilnosti.

Istovremeno bivši glavni državni tužitelj i predsednik Vrhovnog suda Krunoslav Olujić tvrdi da je u Hrvatskoj na delu "blaga puzajuća ustašizacija".

Dražen Bošnjaković


"Da sam na mestu gospodina Pupovca ne bi se izvinuo", kaže Olujić uz napomenu da se ni Andrej Plenković ne može obračunati sa proustaškim elementima u HDZ-u. "Nadao sam se da će Plenković biti hrvatski Vili Brant, ali to se nije dogodilo".

Bivši šef hrvatske diplomatije Miro Kovač, koji je najavio kandidaturu za predsednika HDZ-a da njemu Pupovčeva izjava nije zvučala kao povlačenje izjava koje je dao.

"Očekivao sam da će Pupovac reći da je pogrešio, ali sam ostao razočaran, sablažnjen i nezadovoljan. da sam na mestu predsednika HDZ-a Pupovcu bi se zahvalio, a stranačkim telima predložio da se raskine koalicija sa SDSS-om", kaže Kovač.

Za predsednika SDP-a vlada "velika i neobjašnjiva" ljubav između Pupovca i Plenkovića, koja je po njemu i lični interes obojice. Beruna Esih, predsednica desne stranke Neovisni za Hrvatsku tvrdi da Milorada Pupovca nije svrstala u tajne, već u javne saradnike srpskih vlasti. Za poslanicu Evropskog parlamenta Ružu Tomašić "maske su pale", a za manastir Krka kaže da je centar četnikovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

normalan

11.09.2019. 17:30

doći će on na instrukcije kod vučića da ga savjetuje kako još više zatrovati odnose on već odavno govori vučićevim jezikom.