SEKU MIMO UGOVORA: „Anonimni” pustoše crnogorske šume

M. Sekulović

utorak, 13. 08. 2019. u 06:43

СЕКУ МИМО УГОВОРА: „Анонимни” пустоше црногорске шуме

Foto MP Članovi koordinacionog tima na terenu

Dramatični podaci tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu. Koncesionari eksploatišu više od odobrenog

ČLANOVI Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, koji je u aprilu firmiran odlukom Vlade Crne Gore, verovatno nisu ni sanjali na šta će naići obilaskom terena, odnosno šuma poharanih od najčešće "anonimnih", ali bogami i od koncesionara, koji su nemilosrdno sekli, ostajući državi dužni.

Pročitajte još: Protest seljaka zbog velikog broja vukova i medveda

Na poslednjoj sednici tima održanoj u Rožajama posebna pažnja bila je posvećena kontroli korišćenja šuma, gde su analizom stanja uočene nepravilnosti kod kontrole sprovođenja koncesija, posebno kod zaduženja i razduženja koncesionara i dostavljanja primopredajnih zapisnika Upravi za šume. Odgovornim licima u ovoj poslovnoj jednici naloženo je da do sledeće sednice dostave detaljna izjašnjenja po svim ugovorima o korišćenju šuma, ali je i konstatovano da u Kolašinu i Beranama i dalje postoji trend podnošenja prijava na N. N. lica što se, kako su poručili predstavnici Koordinacionog tima, neće tolerisati. Zaključeno je da se protiv odgovornih povedu odgovarajući zakonski postupci.

Pročitajte još: Reke "guraju" u cevi

- Primetno je da se u pojedinim područnim jedinicama već duži vremenski period ne podnose prijave za bespravne seče. Iz preventivnih razloga zadužen je direktor Uprave za šume Nusret Kalač da formira komisije za kontrolu terena u područnim jedinicama Plav, Žabljak, Plužine i Danilovgrad. Podnete su i krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivšeg šefa PJ Andrijevica Lj. F., kao i tri službenika te područne jedinice i službenika V. F. u PJ Berane, sve zbog bespravnih seča većeg obima - saopštio je Koordinacioni tim koji je konstatovao bespravne seče većeg obima u PJ Kolašin.

I na ovom sastanku bilo je reči o slučaju davanja koncesije na eksploataciju šuma preduzeću iz Pljevalja koje je u vreme dobijanja koncesije imalo višegodišnju blokadu žiro-računa od više od dva miliona evra! Radi se o konesionaru koji je po konkursu dobio na korišćenje 8.400 kubika, a iskoristio je 43.252 kubika, konstatovao je Koordinacioni tim. Razmatran je i slučaj firme koja je dobila koncesiju od 24.122 kubika, a iskoristila 29.474 kubika šume na području Kolašina, dok je sa trećim preduzećem ugovorena seča od preko 6.000 metara kubnih bez planske dokumentacije.

MINIMALNE KAZNE

EVIDENTNI su propusti nadležnih službenika koji su omogućili da se poseče višestruko veća količina drvne mase od ugovorene i to bez prateće planske dokumentacije - konstatovao je Koordinacioni tim, koji je u više od 900 kontrola izrekao kazne preduzećima u iznosu od 26.500 evra, što je, kako tvrde dobri poznavaoci prilika u šumarstvu, smešna cifra čak i za one koji sa šumom "rade na sitno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije