Više od 11 odsto đaka koristi opijate

Tanjug

sreda, 17. 07. 2019. u 23:07

Више од 11 одсто ђака користи опијате

Depositphotos

Anketirani đaci, preko 25 odsto njih, kazali su i da je do droge, ukoliko se želi doći, potrebno od pola sata do nekoliko sati

Istraživanje crnogorskog ombudsmana pokazalo je da više od 11 odsto crnogorskih đaka koristi opijate.

To je objavljeno u studiji "Deca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori", prema kojoj više od 11 odsto crnogorskih đaka koristi marihuanu, prenose Vijesti.

Anketa je sprovedena među 1.000 učenika osnovnih i srednjih škola, i prema njoj više od osam odsto ispitanika koristi teške droge, da polovina onih koji koriste nelegalne supstance koristi jednu, a polovina čak i dve i više supstanci.

Anketirani đaci, preko 25 odsto njih, kazali su i da je do droge, ukoliko se želi doći, potrebno od pola sata do nekoliko sati, što je, kako su ocenili iz kancelarije ombudsmana, indikacija visokog stepena dostupnosti.

Pročitajte još - Zbog droge u školi odgovara nastavnik

Studija je pokazala da je droga najdostupnija srednjoškolcima i deci i koja žive u centralnom delu države, odnosno da su lake droge dostupnije su na jugu, a da su drogama najmanje izložena deca koja žive u severnom delu Crne Gore.

Kako se navodi, zabrinjava podatak da preko 16 odsto ispitanih učenika tvrdi da nedozvoljene supstance često konzumiraju u školi.

Kod dece koja koriste društvenu mrežu Tviter veća je verovatnoća da će uzimati teške droge od druge dece, navodi se u studiji i dodaje da se verovatnoća da će koristiti teške droge, kod dece tviteraša povećava za 63,6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije