PREDSEDNIK Opštine Plav Mirsad Bajraktarević je istakao punu posvećenost realizaciji projekta izgradnje putnog pravca Plav - Dečani, koji zbog značaja po lokalno stanovništvo i razvoj ovog kraja spada u prioritetne infrastrukturne projekte.

Ovo je saopšteno, posle skupa na kojem su Barjaktarević i saradnici bili domaćini kolegi iz Dečana Baškimu Ramošaju, predsedniku opštine Junik Agronu Kućiju, i predsedniku Orahovca Smailu Latifiju.

- Ramošaj je upoznao sagovornike sa dinamikom radova na teritoriji KiM, kao i sa planovima o izgradnji tog putnog pravca. Tokom sastanka posebno je naglasio neophodnost usaglašavanja projektne dokumentacije na osnovu koje bi se izvodili radovi, kako bi u konačnom imali zajedničku tačku spajanja. Sagovornici su konstatovali da je poželjno da sprovode zajedničke, koordinisane aktivnosti i prema vladama dveju zemalja, kako bi ubrzali procedure i pokazali odlučnost i posvećenost u realizaciji navedenog projekta, saopštili su iz Opštine Plav, kojoj se očigledno žuri da "prođe" pored drevne lavre pravoslavne, manastira Visoki Dečani, koji bi nastavkom gradnje puta, koja je bila obustavljena odlukom Euleksa, bio ugrožen.

Pročitajte još - UDAR NA BAŠTINU: Dečane ugrožava albanska magistrala

Nakon početka radova na ovom putu, koji bi prolazio pored same ograde manastira, Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je prošle godine da takozvana vlada Kosova ugrožava manastir Visoki Dečani, a episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio je predstavnike Evropske unije, OEBS i Kfor da je tzv. kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani - Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani i da na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih Uneskovih spomenika na Balkanu, odnosno da se radovi sprovode protivno ne samo "kosovskom zakonu", već i standardima Uneska.

- Timovi Kancelarije EU na Kosovu i OEBS, koji čine Komisiju za specijalne zone, kao i predstavnici zemalja Kvinte, saopštili su čvrst stav da je gradnja tog magistralnog puta protivzakonita i da nanosi štetu Kosovu - poručili su iz Eparhije, navodeći da su međunarodni predstavnici taj stav više puta ponovili kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju.

Pročitajte još - Albanci ne mogu da nam otmu Prizren

TOBOŽE ODUSTALI

PRIŠTINSKE vlasti su posle saopštenja EU, OEBS i zemalja Kvinte, obustavile aktivnosti na radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, ali je izgradnja nastavljena na drugim deonicama...