UDAR NA BAŠTINU: Dečane ugrožava albanska magistrala

R. Dragović

21. 05. 2018. u 22:00

УДАР НА БАШТИНУ: Дечане угрожава албанска магистрала

ZAŠTITA Manastir Visoki Dečani / Foto D. Dozet

Pritisak da put Dečani - Plav bude tik uz Dečane. Lokalne vlasti optužuju monahe da opstruišu izgradnju druma

IZGRADNjA puta koji će preko Plava povezati Kosovo i Metohiju sa Crnom Gorom, a koji se odlukom kosovskih vlasti trasira tik uz manastir Visoki Dečani, direktno bi ugrozila opstanak drevne zadužbine, koja uživa status svetske kulturne baštine. Ukoliko se ostvari naum prištinske administracije i lokalne samouprave, neposredno pored pravoslavnog hrama prolaziće opterećena magistrala koji će biti glavna veza Kosmeta i Crne Gore.

U Eparhiji raško-prizrenskoj protive se izgradnji ovog druma i podsećaju na to da je zona u okolini manastira zaštićena i da je zbog toga 2014. godine vlada u Prištini rešila da se put ka Plavu izmesti dalje od manastira. Ova odluka nedavno je promenjena, a lokalne vlasti Dečana u javnosti optužuju manastirsko bratstvo da “minira” izgradnju tranzitnog puta.

- O ovoj trasi više puta je raspravljala posebna komisija za implementaciju zaštićenih zona, u kojoj su bili predstavnici EU, OEBS, Ministarstva kulture, Ministarstva prostornog planiranja, kao i SPC. Odlučeno je da izgradnja puta nije prihvatljiva, jer dugoročno ugrožava mir i prirodnu sredinu i potpuno je suprotna svim standardima zaštite spomenika Uneska - navode u manastiru Dečani.

Prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama koji reguliše čuvanje kulturne baštine, izgradnja tranzitnih puteva kroz zone oko najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika nije dozvoljena. Dokazano je da bi opterećeni put doveo do višestrukog povećanja saobraćaja, buke i zagađenja. Dečanski monasi podsećaju na evropsku praksu da se prometne saobraćajnice uklanjaju iz neposredne okoline važnih kulturno-istorijskih spomenika.

PROČITAJTE JOŠ - Albanci ne mogu da nam otmu Prizren

- Inicijativa da se ova odluka vlade Kosova poništi i da se krene u otvoreno kršenje zakona je zabrinjavajuća i dugoročno ugrožava sve građane na ovom prostoru - upozoravaju u manastiru Dečani. - Predstavnici EU i OEBS su uradili pravne analize i zaključili da bi izgradnja ovog puta neposredno pored manastira predstavljala otvoreno kršenje zakona, jer je reč o zabranjenoj aktivnosti.

PODRŠKA
MISIJE OEBS
ODLUKU o izmeštanju puta dalje od manastirskih zidina, prema zaključku mešovite komisije, 2014. godine “overio” je i tadašnji premijer Kosova Hašim Tači, koji je sa gradonačelnicima Dečana i Plava svečano otvorio radove na prvoj deonici puta kroz dolinu Loćanske Bistrice. O promeni ove odluke i ugrožavanju kulturne baštine upoznata je i misija OEBS iz Prištine, koja insistira na poštovanju zakona.

U Eparhiji raško-prizrenskoj napominju da podržavaju gradnju puta prema Plavu, ali van granica zaštićene zone, u skladu s prvobitnom odlukom kosovske vlade. Postojeći put koji prolazi pored manastira ka dečanskoj klisuri ima karakter lokalnog puta i svakodnevno ga koriste građani, posebno deca i starije osobe tokom šetnje i rekreacije.

KATASTAR POD KLjUČEM

NEVOLjE oko trase budućeg puta ka Crnoj Gori nisu prvi problem koji zadužbina kralja Stefana Dečanskog ima sa lokalnim vlastima na KiM. Opština Dečani već dve godine odbija da registruje zemlju koja je potvrđena kao vlasništvo manastira odlukama Vrhovnog i Ustavnog suda Kosova.

- Očekujemo da se naša zemlja upiše u katastar i da opština Dečani prestane sa upornim pritiscima koji ugrožavaju bezbednosnu situaciju u opštini Dečani - napominju u Eparhiji raško-prizrenskoj.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Nemanja

21.05.2018. 22:12

Da vidimo sada uticaj Vucica u EU kod njegovih prijatelja.Mozda pozove Blera ili Sredera...

nikola vlahović

21.05.2018. 22:22

Samo Vojska Države Srbije je ta koja treba da zaštiti našu kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji.

realist

21.05.2018. 22:42

Sta dozvoljavate dase Siptarska Stoka izivljavaju na Kosovu gde vam je ponos a ne Samo lajete.

Mr Radomir Scepanovic

22.05.2018. 00:11

Dobro siptari nisu projektovali trasu magistale kroz manastir Visoki Decani, dok politicari Srbije slezu ramenima i lupetaju o pritisku koji se vrsi na njih, a samo potpisuju sta im se stavi pod nos

Православна Корча

22.05.2018. 05:15

Nije nikakav problem pomeriti put da ne prolazi pored manastira.Ali to oni namerno nece! Unistenje ovog manastira( pre svega monaskog bratstva) je njima vaznije od puta.

Paki

22.05.2018. 06:49

Ne čudi me to. Verovatno će i uraditi to. Tako je nastalo i jezero Gazivode (naseljeno Srbima). Na skoro svim akumulacijama (npr. Batlava) su pre živeli Srbi i iseljeni. Ništa novo samo nastavljaju na isti način i dalje.

SMOKI

22.05.2018. 07:44

A MI pametni ce da pravimo autoput do Pristine. Ma koja je to suluda politika. Oni nas kolju a mi dobri pa cutimo. DOKLE???????

Gavrilo Princip

22.05.2018. 07:49

A ko im je dao vetar u leđa forsiranjem priče o autoputu Niš-Priština?

Kojadinka

22.05.2018. 08:16

Na jucerasnji dan Car Dusan je doneo zakon u kojem je napisao da on vazi i za Arbanase. Sta bi Njih bilo bez ruku i glave da se zakon danas primenjuje.

Djuradj

22.05.2018. 08:59

Mnogo hektara zemljista je vlasnistvo manastira pa i ta lokacija gde treba da se gradi put.Opstina Decani i kosovska tzv.Vlada vrse strasnu opstrukciju restitucije zemljista.Manastir poseduje srednjevekovne tapije koje su i Turci postovali.Komunisti oduzese sve to.Fabrika meda ,Apiko je manastirski zacetak,tako je nastala.Da li Unesko moze da bude jaci od opstine Decani?Uzged,Haradinajev vilajet je to.Uostalom koje su potrebe puta koji bi povezivao Plav,gde je sve zivo otislo za Ameriku.

Aberdar

22.05.2018. 18:42

Djuradj@↪Peć- Dečane-Plav- Gusinje - dolina i kanjon reke Cijevne u Albaniji- Malesija( Tuzi)- Podgorica! Eto to je ta potreba za tim putem!