Dodik: Samit SEECP-a prilika za uspostavljanje bolje saradnje

Tanjug

ponedeljak, 08. 07. 2019. u 11:50

Додик: Самит SEECP-а прилика за успостављање боље сарадње

Milorad Dodik
Foto: P. Milošević

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će samit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava danas i u utorak u Sarajevu, biti prilika za otvorene razgovore zvaničnika
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će samit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava danas i u utorak u Sarajevu, biti prilika za otvorene razgovore zvaničnika tih zemalja i uspostavljanje bolje saradnje.

Dodik je rekao da će na samitu pokušati da se daju odgovori i na pitanja u vezi taksa koje je BiH i Srbiji uvelo Kosovo.

On je najavio niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja jugoistočne Evrope, a jedan od najznačajnijih biće sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Pročitajte još - Dodik: Tači nam neće nedostajati

"Sa Erdoganom ćemo razgovarati o nizu pitanja koja smo počeli prilikom nedavne posete Ankari, kao što je autoput i pitanjima vezanim za određene trgovinske aranžmane. Veoma je važno da odnosi sa svim zemljama budu što je moguće bliskiji i dinamičniji", istakao je Dodik za Glas Srpske.

List navodi da je zbog nedolaska predsednika Kosova Hašima Tačija na samit u Sarajevo otvorena mogućnost da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama u narednih godinu dana ne učestvuju u radu ove organizacije.

Kosovo će preuzeti jednogodišnje predsedavanje SEECP-om od BiH i već u septembru seočekuje da Priština bude domaćin sastanka ministara spoljnih poslova 13 zemalja članica ove organizacije.

BiH ZAVRŠAVA JEDNOGODIŠNjE PREDSEDAVANjE SEECP-OM

Dvodnevnim samitom Procesa saradnje u jugoistočnoj evropi (SEECP), koji se danas i u utorak održava u Sarajevu i na Jahhorini, BiH završava jednogodišnje predsedavanje, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo da preuzme tzv. Kosovo, ali će uobičajena primopredaja dužnosti izostati jer u BiH ne dolazi niko od predstavnika privremenih prištinskih institucija.

Oni su, kako su saopštili, izostali zbog načina na koji ih tretiraju bosanskohercegovačke vlasti.

U znak solidarnosti s tzv. Kosovom učešće na sarajevskom samitu u poslednjem trenutku je otkazala i Albanija, iako je ranije najavljen dolazak predsednika Ilira Mete, prenosi HINA.

Pacoli je, kako se navodi, svoje kritike usmerio pre svega na sadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je najsnažniji protivnik priznanja Kosova kao nezavisne države pa je BiH stoga, uz Srbiju, jedina u regiji koja i dalje istrajava na takvoj politici.

Samoproklamovano Kosovo je dobilo poziv za učestvovanje na samitu u Sarajevu kao i svih trinaest država-članica SEECP-a, ali uz napomnu da će ono biti naznačeno fus-notom, odnosno naznakom da nema status kao i druge zemlje-učesnice.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači je takvo tumačenje ocenio neprihvatljivim, kao i odnos BiH prema Prištini.

Foto P.Milošević


Ministar spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak, takođe zagovornik politike nepriznavanja Kosova, napominje HINA, kazao je da je iznenađen odlukom Tirane i Prištine, jer je poziv Prištini upućen u skladu s postojećom praksom odnosno tretiranju statusa Kosova.

"Mi smo zahtev obradili i izdali vize za Pacollija i njegovu delegaciju. Šta se u međuvremenu dogodilo zaista ne znam, ali ovo je prvi put od kako sam ja učesnik ovakvih sastanaka u okviru SEECP-a i zapadnog Balkana da se jedan sastanak bojkotuje i svesno ne dolazi", kazao je Crnadak za portal Klix dodajući da je solidarisanje Albanije s Kosovom u ovom slučaju verovatno pokazatelj da te dve zemlje doista kane da vode zajedničku spoljnu politiku, kako su to nedavno najavile.

Crnadak je navodi HINA zaključio da je ovo ipak ozbiljan udarac procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi, pokrenutom još 1996. s ciljem bolje saradnje među zemljama učesnicama na osnovu trajnog mira i stabilnosti, jačanja proevropskih snaga u regionu i omogućavanja približavanje zemalja evropskim i evroatlanstkim integracijama.

Od svih država-članica SEECP-a na sarajevskom će sastanku samo njih pet biti zastupljene na najvišem nivou. Uz članove Predsedništva BiH kao domaćine, na sastanku će biti predsednici Turske Recep Tajip Erdogan, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Milo Ðukanović i Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Srbiju će predstavljati predsednica vlade Ana Brnabić, a Bugarsku premijer Bojko Borisov, dok će sve druge države uključujući Hrvatsku biti zastupljene na nivou predstavnika ministarstava spoljnih poslova.

DODIK: TAČI SKREĆE PAŽNjU NA SEBE


Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, komentarisao je danas nedolazak predsednika samoproglašenog Kosova, Hašima Tačija, na samit SEECP, istakavši da nema osećaj prema tome da li dolazi ili ne, te da će, kako je rekao, možda biti lakše kad ne prisustvuje.

Dodik je ponovio da Kosovo nije priznato kao zemlja od BiH i još nekoliko zemalja članica SEECP-a, te da je ranije dogovoreno, a Kosovo pristalo, da u fusnoti samo piše da je to Priština.

Foto P.Milošević


"Nema nikakvih naznaka da je to samostalna država i u okviru tog formata Tači je bio i pozvan. Ja nisam ovde zadužen za socijalna pitanja na međunarodnom planu", rekao je on.

Dodik je stava da Tačijeva ozlojađenost ide dotle da često spominje Republiku Srpsku i da ne može da očekuje da ima pozitivan odnos prema tome.

"S druge strane, dok god Priština i Beograd ne reše probleme to za nas ostaje pitanje za koje nećemo dati bilo kakvu saglasnost za kretanje Kosova ka bilo kakvim međunarodnim institucijama", poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je ocenio da se Tači na ovaj način obračunava, te da je želeo da skrene pažnju na sebe.

Dodik je za RTRS rekao da će centralni događaj u okviru samita SEECP biti održan na Jahorini, gde će se razgovarati u formatu predsednika država članica SEECP ili šefova delegacija vlada o tome šta je urađeno u prošloj godini i šta bi mogli biti ciljevi narednog vremena.

On je napomenuo da je proces saradnje uspostavljen pre značajnog broja godina i da je BiH ove godine predsedavajuća, kao i da je ovo završni sastanak predsedavanja.

"Želimo da sagledamo sve do sada urađene stvari, kojih je vrlo malo. Mnoge zemlje su prolazile kroz izbore tako da nije bilo moguće raditi na konkretnim stvarima, ali je nekoliko važnih inicijativa u vezi saradnje u pogledu očuvanja mira, saradnje na ekonomskom planu, te na razvoju infrastrukture", ocenio je srpski član Predsedništva.

On je rekao da će u fokusu ostati potreba da se razgovara o stabilizaciji i učvršćivanju mira.

Prema njegovim rečima, urgentne tačke jesu pitanje Beograda i Prištine, kao i činjenica da u BiH još nije uspostavljena struktura Saveta ministara onako kako to traže izborni rezultati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije