SUD u Filadelfiji, postupajući po optužnici federalnih vlasti SAD, odredio je pritvor do suđenja petorici pomoraca sa broda "MSC Gajane", koji su pre nekoliko dana uhapšeni u ovom lučkom gradu. Oni se sumnjiče da su umešani u šverc 17,5 tona kokaina vrednog 1,1 milijardu dolara, koji su posle dojave pripadnici FBI i DEA zaplenili na brodu, inače u vlasništvu švajcarske kompanije Mediterranean Shipping Co. sa sedištem u Ženevi. Iza rešetaka su drugi oficir na brodu Ivan Đ. (29) iz Kotora, koji je navodno priznao učešće u utovaru robe na brod, negde na otvorenom moru kod Bahama, kao i Kotorani Boško M. (37), Aleksandar K. (25) i Nenad I. (39), kao i mornar Lauli Pulua. Sa Ivanom Đ. je uhapšen i član posade Fonofave Tijasage sa Samoe, koji je priznao umešanost u šverc i tvrdio da su ga na to "pritiskai" Ivan Đ., prvi kapetan broda, jedan inženjer i električar...


PROČITAJTE JOŠ - REKORDNA ZAPLENA KOKAINA U SAD: Crnogorskoj posadi ograničili kretanje 

Američki mediji prenose da su se petorica uhapšenih pojavili pred sudijom sa lisicama na rukama, a šesti će biti kasnije priveden. Oni se sumnjiče da su počinili krivično delo zavere, odnosno šverca droge. Vilijam Meksvajn, visoki funkcioner federalne policije, izjavio je da ukoliko bude dokazana njihova krivica, uhapšenim pomorcima iz Crne Gore preti doživotna robija.

Federalne vlasti su u okviru opsežne istrage, izrekle zabranu napuštanja broda desetorici članova posade, od kojih su većina iz Crne Gore, tačnije iz Kotora i Nišića.