Dug uvećan za 2,4 milijarde

I. D. S.

11. 06. 2019. u 07:47

Дуг увећан за 2,4 милијарде

Po merilima EU zaduženje mora biti ispod 60 odsto BDP

Kreditno zaduženje ozbiljan razlog za zabrinutost državnog aparata. Crna Gora prekoračila dozvoljenu granicu pozajmice za 7,1 odsto

JEDAN od uslova za prijem države u Evropsku uniju je javni dug ispod 60 odsto BDP-a, međutim, Crna Gora je ovu granicu prekoračila i na kraju prošle godine on je iznosio 67,1 odsto. Iz Ministarstva finansija poručuju da će zaduženost Crne Gore do prihvatljive granice smanjiti do 2022. godine.

Prema ocenama učesnika panel diskusije na temu "Javni dug Crne Gore 2006-2018: struktura, problemi i moguća rešenja", u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, koja je održana u ponedeljak, javni dug predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost.

Na panelu je predstavljena studija "Analiza javnog duga Crne Gore", a jedan od zaključaka studije je da je dug rastao zabrinjavajućom dinamikom i da bi tako visok nivo zaduživanja mogao da ugrozi javne finansije i ekonomske reforme.

Kako je istakao ekonomski analitičar i autor analize Zarija Pejović, za 12 godina, odnosno od 2006. do 2018. godine, javni dug je uvećan za čak 2,4 milijarde evra.

Pročitajte još - Crna Gora: Loši krediti omča za budžet

Milka Tadić Mijović iz CIN-CG kazala je da bez odgovorne i transparentne javne uprave nema reformi i evropeizacije na Balkanu.

- Do podataka se teško dolazi, i neke se informacije kriju od javnosti pod velom poslovne i državne tajne. Jedan od takvih ugovora je i ugovor za auto-put Bar - Boljare. Jedan od zaključaka je da je dug rastao zabrinjavajućom dinamikom - navela je Milka Tadić Mijović.

Kako tvrde u Ministarstvu finansija, javni dug se uvećavao zbog finansiranja infrastrukturnih projekata, a kada je reč o smanjenju duga, u tom resoru su optimistični.

- Od 2009. godine počinje ekonomska kriza, a zaduživanje se odnosilo na finansiranje tekuće potrošnje. Od 2017. se zaduživanje odnosi na finansiranje kapitalnog budžeta. U naredne dve godine očekujemo da ćemo doći do suficita i da će zaduživanje biti sve manje i manje. Jedan od uslova ulaska u EU je smanjenje duga ispod 60 odsto BDP-a. Plan Crne Gore je da u EU bude do 2025. i naše su analize da ćemo 2022. godine uspeti da spustimo dug ispod 60 odsto BDP-a - kazao je Dragan Darmanović, generalni direktor Direktorata za državni trezor.

Pročitajte još - Crna Gora: Budžet "kraći" za 20 miliona

Kako je istakao, situacija u vezi sa javnim dugom ozbiljno je shvaćena od strane države, koja je zbog toga u stalnom kontaktu s predstavnicima Svetske banke i MMF-a.

AUTO-PUT "NAPUMPAO" DUG

JAVNI dug je 2006. godine bio 32,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, po čemu je Crna Gora tada bila nisko zadužena zemlja. Na kraju prošle godine državni dug je bio 67,1 odsto, a granica visoke zaduženosti je 60 odsto BDP-a. Na visok javni dug je uticao kredit koji je Crna Gora podigla kod jedne kineske banke za izgradnju prioritetne deonice auto-puta Bar - Boljare. Za 41 kilometar auto-puta, država će platiti skoro milijardu evra, a prva deonica biće završena naredne godine, i to će biti prvi kilometri auto-puta u Crnoj Gori.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije