ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

U TUČI koja se dogodila u nedelju na Braču, lakše je povređeno pet osoba, među kojima su bili i mladići srpske nacionalnosti.

Napadnuta je gupa sezonskih radnika, a jedini razlog za to je što su se među njima nalazila i dvojica mladića srpske nacionalnosti jer su nasilnici dok su koristili pesnice i noge urlali: "Ko je od vas Srbin"?

Sve se dogodilo Kada se grupa od četiri mladića i jedne devojke vraćala kući. Od četvorice mladića dvojica su bili Srbi iz Vukovara, zatim Hrvat iz Slavonije, jedan mladić sa Brača, a devojka sa njima je iz Varaždina.

- Ispred jedne pekare prošli smo pored grupe od dvadesetak mladića, da bi posle nekoliko minuta ta grupa krenula za nama i počela da viče: "Srbine, ko je od vas Srbin?" - ispričao je jedan od napadnutih mladića. - Bili smo šokirani, nismo ni reč izgovorili, a onda su oni krenuli na nas, počeli su da nas udaraju i sve vreme su urlali "Ko je Srbin", i "Ubij Srbin" a mi smo zaprepašćeni ćutali. Bacili su nas na zemlju i udarali nogama. Devojka koja je bila sa nama se bacila na pod kako bi nas zaštitila, ali su nastavili da tuku i nju.


Pročitajte još - UŽAS U VAŠINGTONU: Američki diplomata ubio suprugu pa sebe kad je čuo da je prihvatila posao u ambasadi u Srbiji!

NAPADAČI NISU KAŽNjENI Incidenata od kojih su neki završili i fizičkim napadima bilo je u zadnje vreme od Splita pa nadalje, ali napadači po pravilu nisu kažnjeni na način da to bude opomena da svi građani Hrvatske moraju biti slobodni i zaštićeni bez obzira na nacionalnost.

Mladići su u izjavi policiji rekli da je sve trajalo 5 do 10 minuta. U pomoć im je pritekao lokalni vatrogasac Toma Domančić (20), kome su huligani razbili nos, a onda je naišao jedan taksista koji je prekinuo brutalan napad jer je uperio farove u grupu i počeo da trubi, pa su se napadači razbežali.

Prvi policijski izveštaj urađen je u četiri časa ujutro, a Hitna pomoć je mladića sa Brača, koji je najgore prošao jer mu je slomljen nos na četiri mesta, odvezla u bolnicu. Ozlede po celom telu zadobila je i devojka, jednom mladiću je povređeno oko, svu su u modricama.

- Verovatno su napadači čuli kako pričaju dvojica mladića iz Vukovara, jer su za nama vikali "Ko je Srbin"? - rekao je pretučeni momak sa Brača. - Nije to bila domaća ekipa, njih znam, iako sam prepoznao jednoga sa Brača. U subotu se na Supetru igrao Torcida kup i po govoru većina onih koji su nas napali je iz Splita.

Policija je utvrdila da su sezonski radnici napadnuti jer su se među njima nalazile "osobe koje su pripadnici srpske nacionalnosti". U Supetru je uhapšen jedan od napadača (22). Hapšenja je bilo i u Splitu, gde je priveden jedan devetnaestogodišnjak i protiv njih su podnete prijave zbog nanošenja teških telesnih povreda, ali nije zatražen pritvor.


Ivana Marković, gradonačelnica Supetra na Braču


Reagovala je i gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

- Neprihvatljivo je da se ovako nešto dogodilo jer su mladići pripadali drugoj nacionalnosti - rekla je ona. - Koliko sam shvatila, došli su ovde sezonski raditi i nadam se da će ostati.

Inače, gradonačelnica Marković je nedavno odbila da finansira komemoraciju u Blajburgu. Ona je dodala i da će ukinuti finansiranje Torcida kupa i zabraniti njegovo održavanje.

Oglasio se vatrogasac Domančić, koji je završio na lečenju u Splitu.

- Ne razumem razlog ovakve mržnje i ko ih je naučio da tako reaguju.