GENERACIJI naših predaka ostao je jedan važan korak koji ćemo ispraviti, jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. veka, a to je obnova crnogorske autokefalne crkve. Na tome ćemo vrlo predano raditi, jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore.

Ovo je u Nikšiću ustvrdio predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović na opštinskoj izbornoj konferenciji te partije, dodajući da "SPC pokušava da kroz razne forme opstruira ono što su evropska htenja, evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći da na taj način opstruira uspostavljanje pravne države". Đukanović čak tvrdi i "da SPC koristi ono što joj saglasno pravnom sistemu Crne Gore ne pripada".


Pročitajte i: NE HAJU NI ZA ZAVET: Crna Gora odbila peticiju za obnovu Njegoševe kapele


- Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna osnovnim principima organizacija pravoslavlja svuda u svetu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu "velike Srbije" kojoj oni veruju, jer veruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vreme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji velike Srbije - kazao je Đukanović.

Ove poruke predsednika dolaze u trenutku velike napetosti u Crnoj Gori nakon što je vlada Duška Markovića usvojila Predlog zakona o slobodi veroisposvesti po kojem sva crkvena imovina SPC stečena do 1918. godine postaje državno vlasništvo, uključujući i svetinje poput Cetinjskog manastira, Ostroga, Pive i mnogih drugih. U kanonski nepriznatoj CPC smatraju da je predloženi zakon pun pogodak jer će on "Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi vratiti status domicilne crkve koji je imala do 1918."

RELIKT PROŠLOSTI

ĐUKANOVIĆ je rekao da aktuelna vlast garantuje slobodu veroispovesti. On upozorava da neće dozvoliti da savremena Crna Gora živi, kako je rekao, pod diktatom "jedne verske organizacije koja predstavlja relikt prošlosti".