Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku crkvu po bilo koju cenu

Veliša KADIĆ

08. 06. 2019. u 16:19

Crnogorski predsednik o ispravljanju "istorijske nepravde". Autokefalnost CPC je u programu DPS

Ђукановић: Oбновићемо Црногорску цркву по било коју цену

Foto:Tanjug

GENERACIJI naših predaka ostao je jedan važan korak koji ćemo ispraviti, jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. veka, a to je obnova crnogorske autokefalne crkve. Na tome ćemo vrlo predano raditi, jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore.

Ovo je u Nikšiću ustvrdio predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović na opštinskoj izbornoj konferenciji te partije, dodajući da "SPC pokušava da kroz razne forme opstruira ono što su evropska htenja, evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći da na taj način opstruira uspostavljanje pravne države". Đukanović čak tvrdi i "da SPC koristi ono što joj saglasno pravnom sistemu Crne Gore ne pripada".
- Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna osnovnim principima organizacija pravoslavlja svuda u svetu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu "velike Srbije" kojoj oni veruju, jer veruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vreme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji velike Srbije - kazao je Đukanović.

Ove poruke predsednika dolaze u trenutku velike napetosti u Crnoj Gori nakon što je vlada Duška Markovića usvojila Predlog zakona o slobodi veroisposvesti po kojem sva crkvena imovina SPC stečena do 1918. godine postaje državno vlasništvo, uključujući i svetinje poput Cetinjskog manastira, Ostroga, Pive i mnogih drugih. U kanonski nepriznatoj CPC smatraju da je predloženi zakon pun pogodak jer će on "Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi vratiti status domicilne crkve koji je imala do 1918."

RELIKT PROŠLOSTI

ĐUKANOVIĆ je rekao da aktuelna vlast garantuje slobodu veroispovesti. On upozorava da neće dozvoliti da savremena Crna Gora živi, kako je rekao, pod diktatom "jedne verske organizacije koja predstavlja relikt prošlosti".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Naum

08.06.2019. 18:37

Kako se obnavlja nešto, što nikad nije postojalo? To ni Harry Poter ne bi mogao. Još jedan promer da crnogorac, može, često u poslednje vreme da bude dijagnoza, a ne nacipnalnost!

Никола

08.06.2019. 19:27

Како може да обнови оно што никад није ни постојало???

Krle

08.06.2019. 21:58

Mislim da je ovo potez koji će ga politički upropastiti jer ima više SPC vernika u Milovom DPS-u nego poklonika ove njegove NVO crkve.

Миро Марковић

13.06.2019. 18:01

Оно што је Св. Сава установио, нико не може да растури. Покушавали су Млеци, Италијани, Турци и комунисти под доживотним председником Титом, на којег си се угледао, али још никоме није пошло за руком. Па нећеш ни ти моћи, јер ће народ да те збаци са "престола Монтенегра".