BAZA NATO U CG: Neće graditi poligon, već samo vežbati

M. SEKULOVIĆ

četvrtak, 30. 05. 2019. u 06:40

БАЗА НАТО У ЦГ: Неће градити полигон, већ само вежбати

Vojnici će se obučavati da pucaju na Sinjajevini

Neće biti nikakve izgradnje na ovom prostoru i da to nije bilo, niti će biti u planu Ministarstva odbrane

NEĆE biti nikakve izgradnje na ovom prostoru i da to nije bilo, niti će biti u planu Ministarstva odbrane. Ovo je izjavio predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, dajući svoj "doprinos" polemici oko vojnog poligona na Sinjajevini, naglašavajući da će na prelepoj planini ipak biti vojnih aktivnosti.

- Naprotiv, Vojska bi prostor na Sinjajevini koristila u kratkom vremenskom periodu tokom godine, i to isključivo za izvođenje vojne obuke. Za ove potrebe, a prilagođavajući ih potrebama lokalne i šire zajednice, Vojska će pomoći izgradnju neophodne putne infrastrukture i probijanje puteva do katuna. A to neće devastirati, nego ubrzati uređenje celog prostora, i imati višestruke koristi za stanovnike i ekonomsku valorizaciju potencijala Sinjajevine - kazao je premijer Marković.

Pročitajte još -PROTEST ZBOG NATO BAZE NA SINjAJEVINI: Nude im put za poligon

Podsetivši na značaj stabilnosti i bezbednosti za ekonomski razvoj države, Marković je naglasio da "kako bi institucije odbrane i bezbednosti uspešno odgovorile zadacima, koje društvo stavlja pred njih, moraju biti omogućeni uslovi za realizaciju obuka, vežbi i razvijanje njihove sposobnosti do nivoa postavljenih standarda".

- Nije dobro da šireći dezinformacije onemogućavamo napore za unapređenje bezbednosti zemlje, i naše zajedničke bezbednosti, jer je Crnoj Gori potrebno društvo u kome se institucionalna briga o odbrani i bezbednosti ne sputava bilo kakvim oblicima samoorganizovanja. Naša vojska, pored svoje međunarodne reputacije, dokazala se kao dobar sused i potpora lokalnim zajednicama i stanovništvu u mnogobrojnim potrebama, i siguran sam da će tako biti i na Sinjajevini - smatra premijer Duško Marković.

Pročitajte još - SUDBINA SINjAJEVINE: Umesto parka, poligon

BEZ NEGATIVNOG UTICAJA

PREMIJER pojašnjava da, iako su projekti namenjeni odbrani izuzeti iz obaveza propisanih Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu, Ministarstvo odbrane je i pored toga konsultovalo nadležne institucije.

- Sve analize pokazuju da korišćenje tog terena, na opisani način, ne može imati negativan uticaj na životnu sredinu - rekao je Marković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

iz glave

30.05.2019. 07:31

neće biti gradnje, ali će graditi puteve do katuna, neće graditi poligon, ali će vežbati "negde" ... izgleda da NATO nigde ne moće doći ljudski i pošteno, nego samo preko laži, sukoba i kršenja zakona i morala

Горње и Доње Липово from Belgrade

30.05.2019. 08:26

Још ако по НАТО стандардима буду користили муницију са осиромашеним уранијом: "показују да коришћење тог терена, на описани начин, не може имати негативан утицај на животну средину - рекао је Марковић." Е моји монтенегрини ... образ продасте за НАТО вечеру!

Raca Milosavljevic

30.05.2019. 08:36

... kako nam je to lepo i strucno objasnio ... stilski recnik i narod treba samo da aplaudira na ovu odluku rezima koji eto brine za buducnost ... strasno ...

Зокс

30.05.2019. 08:54

Браћо Црногорци,не питате се ви више ништа,сад сте само мала америчка колонија.

maniks

30.05.2019. 10:05

E naivni Crnogorci tako pocinje stvaranje baze, prvo putevi ,pa obelezavanje rejona, izgradnja manjih objekata, a onda izgradnja poligona zza izvodjenje svih gadjanja a stanovnistvu ponudice otkup zemljista i cao.nece vas biti u precniku. najmanje 30 kilometara.