Komšić i Džaferović izigravaju javnost

O. MATAVULj

utorak, 23. 04. 2019. u 21:28

Комшић и Џаферовић изигравају јавност

Komšić, Dodik i Džaferović AP Photo

Milorad Dodik o uslovljavanjima za formiranje Saveta ministara u Bosni i Hercegovini. MAP i NATO nisu ključni za stvaranje novog saziva SM, kako tvrde članovi PBiH

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su zvaničnici iz zemalja koje jesu i iz onih koje nisu članice NATO rekli da MAP nije uslov za formiranje novog saziva Saveta ministara i da su tvrdnje hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva o tome - izmišljanje i izigravanje javnosti.

- To što oni kažu više govori o njima nego o meni. Reći da su MAP i NATO uslovi za formiranje Saveta ministara je izmišljanje i izigravanje javnosti, jer su i zvaničnici zemalja koje nisu članice NATO, a i onih koje to jesu, rekli da MAP nije uslov za formiranje Saveta ministara. To je izjavio i predsednik Turske, koji je pozvao da Savet ministara bude formiran što pre - rekao je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Srbima pripada mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH

On je ocenio kao neprimereno da mu hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović drže bilo kakva predavanja.

Govoreći o formiranju novog saziva Saveta ministara, Dodik kaže da su u SNSD spremni da odmah zakažu sednicu i da taj proces počne bez ikakvih uslovljavanja.

SRPSKA STABILNA ŽELjKA Cvijanović ocenila je da sistem u RS apsolutno dobro funkcioniše i da sve institucije rade svoj posao. - Nemamo finansijskih problema, izašli smo iz krize. Povećali smo plate prosvetnim radnicima, policiji... Sprovodimo infrastrukturne projekte, iako smo često bili blokirani od strane Sarajeva - istakla je Cvijanovićeva.

- Samo neka kažu kada su spremni na taj potez, a te njihove žalbe koje pominju neka ostave za sebe - rekao je Dodik, koji je ranije isticao da je jedini kandidat za predsedavajućeg Saveta ministara kadar SNSD Zoran Tegeltija, i da niko nema ništa protiv tog predloga.

Podsetimo, Komšić je nedavno izjavio da je, do polovine maja, moguće formirati vlast na nivou BiH, s tim da će Dodik i SNSD "morati da progutaju žabu" kada je reč o NATO.

- Moguće je te dve stvari pomiriti, ako postoji volja za takvom vrstom dogovora - smatra Komšić.

Ocenio je da BiH gubi svih ovih meseci zato što nema formiranu vlast i da je upala u malo ozbiljniju krizu i kao država i kao društvo, te da mora da se traži izlaz iz ovakve situacije.

- Moramo izaći iz ove situacije najkasnije do polovine maja, jer reč je o rokovima koji su nam dali iz Evropske komisije kada je reč o daljem putu BiH ka EU - rekao je Komšić.

Predsednica RS Željka Cvijanović u utorak je poručila da uslovljavanje nije formula za formiranje vlasti u BiH, niti formula njenog opstanka, kao ni za suživot, pomirenje i gledanje u budućnost.

- Neko drugi je izabrao da to bude strategija - kazala je Cvijanovićeva.

Sednica Saveta ministara BiH Foto Picasa

Na pitanje da prokomentariše Komšićevu poruku o "gutanju žaba" Cvijanovićeva je rekla:

- Komšića ne mogu posebno da komentarišem. Ne mislim da je to uopšte važno sa aspekta političkih dešavanja, pogotovo ne sa aspekta procesa formiranja vlasti. Stoga o Komšiću i "gutanju žaba" pitajte nekoga drugog, meni je besmisleno da to komentarišem.

Ona smatra da je dominantna i najupečatljivija šteta zbog neformiranja vlasti napravljena po kredibilitet BiH, "koju svi oni tako uporno brane i tako urušavaju da čovek prosto ne može da veruje da oni to rade".

- Najveća šteta čini se BiH, a posredno i građanima RS i FBiH - dodala je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije