OD 6.000 pljevaljskih penzionera 591 pripadnik treće dobi prima minimalni iznos penzije od 125 evra. Na sednici Udruženja penzionera Pljevlja istaknuto je da je materijalni položaj pljevaskih penzionera dosta loš. Tome u prilog govori i podatak da od ukupno 6.630 penzionera, više od pola prima penziju koja je ispod prosečne u Crnoj Gori.

Pročitajte još: Crna Gora: Do penzije uz kompromis

- U Pljevljima su penzije strahovito male kod velike većine penzionera, tako da jedva peživljavaju - kazao je Vukadin Damjanović, predsednik Udruženja penzionera Pljevlja. - Penziju od 125 do 179 evra dobija 1.312 pljevaljskih penzionera. Od 179 do 283 evra ima 2.079 penzionera, a od 283 do 500 evra prima njih 1.928. Limit penziju ima 581 penzioner dok šest Pljevljaka dobija penziju veću od limita.

Prema njegovim rečima, prosečna penzija u Pljevljima je 278 evra.

Na sednici Udruženja penzionera je istaknuto da radovi na stambenoj zgradi za penzionere, iako je kamen temeljac postavljen u septembru, još nisu počeli. U udruženju očekuju da će se problem sa Fondom za solidarnu stambenu izgradnju i zarobljenim sredstvima u Atlas banci prevazići i da će radovi ubrzo početi. Pomoć na tom planu obećao je i predsednik opštine Pljevlja.

- Došlo je lepo vreme, ali izvođača na terenu nema. Nama ne preostaje ništa drugo nego da istovremeno jednim istim aktom Opštine i Udruženja zvanično opomenemo crnogorski Fond za solidarnu stambenu izgradnju i da dopis uputimo i Fondu penzijskog osiguranja da bismo ih podstakli da što pre uđu u posao i da započnu da rade tu zgradu - kazao je Mirko Đačić, predsednik Opštine Pljevlja.

ZGRADA ZA PENZIONERE

SREDINOM septembra prošle godine postavljen je kamen temeljac za stambenu zgradu u kojoj će 20 stanova, po povoljnoj ceni, pripasti penzionerima. Radovi na zgradi trebalo bi da budu završeni za 210 dana, a još nisu počeli. Penzioneri će stanove plaćati 375 evra po kvadratu. Stotinu pljevaljskih penzionera nema rešeno stambeno pitanje, a iz Fonda PIO kažu da je Vlada Crne Gore izdvojila 300.000 evra za ovu namenu.