- Onom koji je vezan za zemaljska i prolazna dobra teško je ući u Carstvo nebesko. Tako to biva do naših vremena. Oni koji se vezuju za prolazna bogatstva, slavu i čast, koji se vezuju za novac, za zlato, za vlastoljublje, za svoje neko znanje, oni teško mogu da se žrtvuju za ono što je večno i što je neprolazno. Mađutim, uvek je bilo ljudi, naročito u mladim godinama, koji su sve žrtvovali samo da bi zadobili večno i neprolazno dostojantvo.

Ovo je u nedelju kazao arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je služio sa sveštenstvom u zavičaju, Barama Radovićau Donjoj Morači, služio svetu službu Božiju sa parastosom komitskom vojvodi Jovanu Radoviću u crkvi Svetih Pantelejmona i Klimenta Ohridskog, povdom 100 godina od upokojenja vojvode Jovana.

- Postavlja se pitanje: za što vredi žrtvovati svoj život? Oni koji žrtvuju svoj život za ono što je prolazno nisu shvatili smisao života. Oni koji žrtvuju svoj život za ono što je večno, što je neprolazno, za istinu, za pravdu, takvi znaju zašto su se rodili, zašto su žijeli na ovoj zemlji. Takvih je uvek bilo, takvim ima i danas, posebno kod mladih ljudi. Jedan od takvih bio je i komitski vojvoda Jovan Radović. koji je u dvadeset sedmoj godini svoga života postradao u Sarajevu i koji se pre toga, od 1916. godine, zajedno sa ostalim Moračanima i Rovčanima, usprotivio nasilju austrougarskom, istovremeno nezadovoljan i onim što je uradio veliki kralj Nikola Petrović, vezan za vlastoljublje i zemaljsku slavu, besedio je mitropoliti, istićuži da je Jovan Radović, zajedno sa grupom Moračana otišao u Južnu Srbiju gde su učestvovali u Topličkom ustanku, a posle povratka, kao komite oslobodili su Andrijevicu, doprineli oslobođenju Kolašina, Podgorice, Nikšić, Foču...

- Jovan je stigao do Sarajeva gde ga je nažalost stiglo ono što u Crnoj Gori stiže od davnina – da brat ubija brata, kum kuma. I on je ubijen u Saarajevu 1918. godine. Međutim, ubijeniji su oni koji su njega ubili. On je žrtvovao svoju mladost, svoj život za pravdu Božju, za slobodu, kazao je mitropolit Amfilohije, koji je na seoskom groblju odslužio pomen na grobu vojvode Jovana.