Prave temelje za novu Crnu Goru

I. Stojadinović

01. 12. 2018. u 08:15

Праве темеље за нову Црну Гору

Andrija Popović

Reagovanja posle usvajanja rezolucije o poništenju odluka "Podgoričke skupštine" 1918. Markuš: Odluka je direktno protiv Srpske pravoslavne crkve

JAVNOST, kao i poslanici koji su učestvovali u raspravi, pokazali su veliku zainteresovanost i podstakli dalja razmišljanja u vezi sa rezolucijom povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine i posledicama koje iz nje mogu proizaći. Crnogorski parlament većinom glasova usvojio je rezoluciju u četvrtak veče, a kakve promene ona donosi, tek ostaje da se vidi. U samoj raspravi, predlagači rezolucije isticali su da je ona samo jedan od načina da se okončaju podele, te da ima miroljubivu i deklarativnu funkciju, dok su u redovima opozicije iskazali bojazan da takav akt produbljuje razlike i podele.

Publicista i bivši gradonačelnik Cetinja Jovan Markuš kazao je, za "Novosti", da rezolucije generalno, pa ni ova donesena povodom Podgoričke skupštine, u principu nemaju pravne posledice. Međutim, on smatra da novousvojena rezolucija ima poseban cilj. Markuš veruje da predlagači rezolucije nameravaju da kroz njeno usvajanje naprave temelje za izmenu bića Crne Gore, kao i da je ona usmerena direktno protiv Srpske pravoslavne crkve, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske. Kako ističe, iako je Ustavom država odvojena od Crkve, može se očekivati da se u narednom periodu pokrene pitanje imovine SPC.

PROČITAJTE JOŠ - PROTEST "NIKAD VIŠE 1918.": „Dukljani” Podgoričku skupštinu nazvali “sramnom izdajom Crne Gore” (VIDEO)

- Danas samo slepi ne vide da je na delu pokušaj "drobljenja" pravoslavne civilizacije, kako je to američki politikolog Semjuel Hantington pretpostavljao, a Crna Gora je samo jedan od kamenova iz tog temelja Božje građevine, čije biće treba razoriti poput Crkve Svetog Petra Cetinjskog i Njegoševe grobnice na Lovćenu. Ova priča o 1918. usmerena je ka procesu kreiranja novog identiteta zasnovanog na lažima i stvaranju neke nove Crne Gore, koja će biti zasnovana na antisrbijanstvu, antisrpstvu i antipravoslavlju i koja će biti uklopljena u strategiju NATO o zaokruživanju ovog prostora i razaranja ove naše civilizacije. Zato treba da budemo pripravni na sve ono što dolazi - smatra Markuš.

PROSLAVA U HRAMU IAKO je rezolucija usvojena, stogodišnjica Podgoričke skupštine i ujedinjenja Crne Gore i Srbije će se ipak slaviti. Tim povodom, Srpsko nacionalno veće, uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, organizuje svečanu akademiju u kripti hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Početak svečanosti planiran je za 19 časova.

On navodi da ukoliko bi želeli zaista da promene odluke koje su donesene na Podgoričkoj skupštini, trebalo bi da ponište i odluku o ujedinjenju iz 1920, koja je donesena pod kontrolom međunarodnih sila, za koju su pristanak dali i kralj i Vlada Crne Gore u emigraciji, a o čemu svedoče reči vođe Božićnog ustanka, Jovana Plamenca.

- Ukoliko je skupština 1918. bila zaista nelegalna, kako tvrde, šta je sa odlukama koje su bile potpuno legalne? Onda će morati da donose nove rezolucije kojima će ih menjati - ističe Jovan Markuš.

S druge strane, Andrija Popović (Liberalna partija), koji je u Skupštini podržao rezoluciju, smatra da se njome stavlja tačka na podele i kreće rasterećeno u "svetlu budućnost".

Jovan Markuš

- Ipak smo mi građanska država, jedan narod različitih vera i nacija, a verujem i da smo i mi kao predstavnici građana shvatili da ne smemo ići u produbljivanje bilo kakvih podela. Nikada se ne smeju vratiti ni dvadesete, četrdesete, ni devedesete godine, kada je na ovim prostorima dolazilo do bratoubilačkih ratova - kazao je Popović, za "Novosti".

Kako je dodao, biće teško u praksi primeniti bilo koji član iz rezolucije, ali to ostaje na volju nadležnih organa a ne parlamenta, i rezolucija nema ništa što već nije rešeno protokom vremena i sadržajem Ustava Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ - CRNOGORSKI POKRET TRAŽI: Srbija da nadoknadi štetu uzrokovanu "neprijateljskim odnosom i aneksijom 1918. godine"

- Neophodno je voditi računa o tome da država ostane odvojena od Crkve. Svakako bi trebalo doneti novi zakon o verskim zajednicama, koji bi mnogo toga rešio, i verujem da će biti pravedan i neće ugroziti ničije verske slobode - naveo je Popović, komentarišući navode da rezolucija može pokrenuti pitanja u vezi sa SPC.

ANKETA ŠTA MISLITE O USVAJANjU REZOLUCIJE?

MILENA DRAGOVIĆ (30), VASPITAČ

- SMATRAM da ima mnogo važnijih tema kojima bi parlament, ali i druge institucije, trebalo da se bavi.

Nadam se da će se priča oko Podgoričke skupštine ovom rezolucijom završiti, iako se plašim da bi mogla da donese nove podele među građanima.

PREDRAG KOVAČEVIĆ (34), PRIVATNI PREDUZETNIK

- O tome sam u školi učio kao o ostvarenju crnogorskog sna. Da je tada bila druga vlast, razumeo bih da se ovo sada događa, ali vladar je isti. Učen sam da poštujem i srpsku crkvu, jezik i Podgoričku skupštinu, to nijedna rezolucija ne može promeniti. Plašim se šta buduće generacije mogu očekivati.

JELENA VELjOVIĆ (36), NEZAPOSLENA

- Ništa se neće promeniti, to doživljavam kao skretanje pažnje sa realnih problema. Poništavanje odluke donete pre 100 godina se može nazvati apsurdnim, s obzirom na to da se istorija ne može promeniti. Sledeće što očekujem je da ponište činjenicu da smo vekovima bili pod Osmanlijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)