U DUGOJ koloni nepoželjnih srpskih pisaca u Crnoj Gori našao se i dečji pesnik Hadži Bogoljub Velimirović, Podgoričanin, čije pesme su izbrisane iz lektire! Čovek koji decenijama stihovima uveseljava mlađe naraštaje, nažalost, zbog politike proteran je iz udžbenika.

- Verujte da bih se zabrinuo kada ne bih bio u društvu velikana srpske književnosti kojima ova vlast pokušava da izbriše ime i prezime, srpski jezik i naciju - kaže Velimirović. - Nema mesta za Desanku, Šantića, Zmaja. Uprkos ćeranju ja nastavljam da pišem, kao i do sada. To mi ne mogu zabraniti. Obećavam deci nove pesme, jer, kako neko reče, oni su ukras sveta. Ja se lečim stihovima, zapisujem ih svakog dana, po suncu, kiši, rano izjutra, kada bistri novi dan i uz noćnu svetiljku. Broja se ne zna koliko sam objavio pesama u novinama i knjigama. Želeo sam da pomognem drugima da bolje razumeju tu "grdnu mešavinu" koja se zove hadži Bogoljub, pesnik, srpski iz Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ - Rahmani i Coco oterali Desanku, Branka i Zmaja

Naš sagovornik veruje da će i ovom zlu doći kraj.

- Vaskrsnuće narod Svetoga Save. Režimu je i on zasmetao, i njega su najurili iz lektire i školskih čitanki. Ali sve do jedne ure.