PREDSTAVNICI Vlade i Strukovnog sindikata taksista Crne Gore (SSTCG) formirali su radnu grupu u cilju poboljšanja uslova poslovanja osobama koje se bave auto-taksi delatnošću i suzbijanja sive ekonomije u toj oblasti, kako navodi predsednik tog sindikata Borislav Pavlović. Zadatak radne grupe je da analizira probleme i da predloži mere. Sindikat očekuje da će naredne sedmice radna grupa definisati sve izmene i dopune predloga Vladi, odnosno da će se tada znati pravo stanje i plan za rešavanje problema taksi prevoznika.

Pavlović navodi i da se sve sporne izmene odnose na Zakon i pravilnike čijim izmenama će doći do legalizacije tržišta taksi prevoznika, ali da o detaljima ne može da govori sve dok kompletan izveštaj ne bude predat vladi.

Pročitajte još - Podgorica: Gorivo kroji taksi cenu

- Dogovoreno je šta bi trebalo da sadrži izveštaj, odnosno predlog Vladi za promene određenih stvari kako bi se došlo do legalizacije tržišta - kazao je Pavlović za "Novosti". - Još nismo sigurni da će svi potpisati takav izveštaj, iako je dogovoreno da će ga svi podržati. I Vlada i mi smo odlučni da se reše

višedecenijski problemi koji su doveli do uništenja taksi prevoznika. U odnosu na taksiste, drugi preduzetnici su bili privilegovani kada je reč o dažbinama i kontrolama.

On smatra i da su neophodne i promene radnih navika nadzornih organa, čiji nerad je i doveo do haosa na tržištu.

- Najveći deo promena svakako se tiče lokalnih uprava, koje su donosile svoje opštinske odluke o regulisanju taksi saobraćaja, a koje su protivzakonske. Nadamo se da će Vlada konačno staviti tačku na takvo funkcionisanje lokalnih organa, kako bi i one morale da podnose određene izveštaje, a ne da svaka opština postupa kao država za sebe - istakao je Pavlović.

PREDLOG PREMIJERA

RADNU grupu formirali su predstavnici Kabineta potpredsednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Uprave policije, Strukovnog sindikata taksista i Ministarstava saobraćaja i pomorstva, unutrašnjih poslova, finansija, javne uprave i održivog razvoja i turizma. Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva tim povodom je saopšteno da je radna grupa formirana na zahtev kabineta premijera i potpredsednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem.