RASKOL RASKOLNIKA: Tzv. Crnogorska pravoslavna crkva se podelila u dve frakcije

Novosti online

utorak, 19. 06. 2018. u 11:30

РАСКОЛ РАСКОЛНИКА: Тзв. Црногорска православна црква се поделила у две фракције

Lav Lajović, Fejsbuk

U nevladinoj organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve događa se ozbiljan raskol

U nevladinoj organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve događa se ozbiljan raskol. Nakon što je pre nekoliko meseci ta NVO iz svojih redova isključila sveštenika Lava Lajovića pod optužbama da je spletkario i „dovodio u zabludu verni narod“, u Crnoj Gori će, po svemu sudeći, ubuduće biti dve tzv. Crnogorske pravoslavne crkve.


Mitropolit tzv. CPC Miraš Dedeić je, naime, pre nekoliko meseci iz svoje NVO izbacio Lajovića i stavio ga pod „trajnu zabranu sveštenodejstva“, ali to kod Lajovića izgleda nije umanjilo entuzijazam da i dalje bude „sveštenik“. Naprotiv, Lajović koji se hvalio da je postao „magistar bogoslovlja“ na Protestantskom teološkom učilištu „Mihael Starin“ u Osijeku nastavio je da službuje u okviru svoje „Podgoričko-dukljanske eparhije“, iz koje su poručili da više nisu dio tzv. CPC.


Štaviše, na sastanku tzv. „klirika Podgoričko-dukljanske eparhije“ jednoglasno je odlučeno da ta organizacija prihvati omofor (arhijerejsku odeždu) Italijanske pravoslavne crkve, konkretno mitropolita Volodimira koji je član njenog sinoda, „kako bi mogli legitimno da nastave službu Bogu i Crnoj Gori“.


PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve udario stariju ženu!


U gramati od 4. juna mitropolit Volodimir imenovao je oca Lava Lajovića, kako je navedeno, „Božjom milošću i voljom svetog Sinoda i Ukrajinske crkve Kijevskog patrijarhata, za svog arhiepiskopskog vikara za Crnu Goru“.


„Ovim sinodičkim pismom sa našim potpisom i pečatom potvrđujemo prečasnom prezviteru ocu Lavu Lajoviću da smo prihvatili njegovu peticiju… i odlučili smo da ga stavimo kao klira naše pravoslavne arhieparhije i da ga unapredimo kao predstojatelja Podgoričko-dukljanske metohije. Mi smo ga unapredili u rang protoprezvitera i takođe smo odlučili da isti bude naš vikar“, stoji u saopštenju.


Iz frakcije koju predvodi Lajović takođe ističu da su uvereni da ima načina da se raskol u tzv. CPC ipak može rešiti „dijalogom, tolerancijom i bratskim oproštenjem“.


Daćemo vremena da se Crnogorska pravoslavna crkva koja se „negde zaplela i skrenula sa puta… vrati Hristovoj spasonosnoj jevanđeoskoj misiji i da se prestane sebično baviti sobom, nekim sitnim privilegijama, diskvalifikacijama i isključivanjem novih snaga i školovanih ljudi i časnih Crnogoraca…“, navode iz tzv. eparhije Podgoričko-dukljanske, dodajući da prihvatanjem omofora tzv. visokopreosvećenog mitropolita Volodimira ne prestaju da se mole za vladiku tzv. CPC Miraša „da mu Gospod da mudrosti i snage“.


PROČITAJTE JOŠ: Samozvani mitropolit CPC: SPC hoće CG pod svoju mantiju


Ono što naročito treba naglasiti kada je u pitanju raskol u NVO CPC jeste da je struja tzv. Podgoričko-dukljanske eparhije koju predvodi Lajović „blagoslov“ za svoje delovanje dobila od takođe kanonski nepriznate „Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata“, koja je jedna od nekoliko sličnih organizacija u Ukrajini, dok je jedina kanonski poznata crkva u toj zemlji zapravo Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je sa pravima široke autonomije pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.


Time se, da kontroverza kada je u pitanju projekat tzv. CPC bude veća, od sada za preimućstvo u upravljanju tom organizacijom u Crnoj Gori nadmeću dve struje, i to: nova pod vođstvom „protoprezvitera“ Lava Lajovića podržana od kanonski nepriznate UPC Kijevskog patrijarhata, kao i već godinama poznata struja pod vođstvom tkz. mitropolita Miraša Dedejića, kojem je podršku svojevremeno pružio takođe kanonski nepriznat Alternativni sinod Bugarske pravoslavne crkve.


(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Kant

19.06.2018. 11:55

Украјинска црква, Осијек, Црвени Хрвати, Ватикан, унјати, НАТО... каквом дијаболом мора неко да буде да би веровао у нешто што ови пропагирају...

Рашо

19.06.2018. 12:17

Док човек чита ове небулозе од "титула", "именовања", ... функција, пита се постоји ли и грам части и поштења у ових људи?

Goran Vukovic

19.06.2018. 12:53

Sve će....samo neće ono što jesu.....da budu Srbi.....što i jesu...A kako rade tako će im i biti.

Rajlovac

19.06.2018. 16:07

Šačica plaćenih avetinja. Smije im se cijela CG. Oni su cirkus od NVO. Ludi Miras raspop i par umobolnika....

Зоран Б. Сланкаменац

18.10.2018. 09:18

@Rajlovac - @ Рајловац, браво ! Ви сте једини на порталу употребили прави термин за Мираша - распоп. И сувише је често и упорнозанемаривање праве терминологија на српским медијима. Тиме се, мало по мало, "немарном терминологијом", усађује у главу просечног читаоца "оно што се иза брда ваља", дакле жељени резултат. То рецимо Хрватима, муслиманима иСловенцима не може да се деси а у Србији је честа појава - дакле "има нешто труло у држави Данској"

Nixko

19.06.2018. 23:56

Samo polako, Montenegro će imati 4-5 “pravoslavnih crkava” sekti i jednu jedinu SPC :)