Okliznuli se sa krova birokratije

V. K.

19. 04. 2018. u 11:46

Оклизнули се са крова бирократије

HRABRI Pre osam godina Nikšićani na Himalajima Foto D. Milovanović

Osvajači Mont Everesta iz Nikšića, bez nacionalne penzije. Novi zakon ne priznaje uspon na vrh sveta

KADA su Drago Šlagi Vujović i Marko Blečić, nikšićki planinari iz "Javorka", zajedno sa Đorđijem Vujičićem 23. maja 2010. stali nogom na vrh Mont Everesta (8.848 metara) i na njemu postavili crnogorsku zastavu, ni slutili nisu da će se osam godina kasnije "okliznuti" o birokratsko-pravne zavrzlame. Nacionalne penzije koje im je država zbog istorijskog podviga dodelila, kako sada stvari stoje, ostaće nedokučive za Vujovića i Blečića, jer propisi novog Zakona o sportu, ne prepoznaju kao vrhunski rezultat uspon na krov sveta! Naknadu jedino dobija Vujičić koji je napunio 40 godina u vreme starog zakona.

- Preko suda ću pokušati da ostvarim naknadu. Bio sam zapanjen kada su mi u Ministarstvu sporta saopštili da je zakon po kom sam dobio status vrhunskog sportiste promenjen i da mi naknada ne sleduje. Pravo na nju stekao sam 1. decembra prošle godine kada sam napunio 40 godina. Ako se pročita član 50 Zakona o sportu onda je potpuno jasno da imamo pravo na doživotnu naknadu - kaže za "Novosti" Vujović. - To rešenje donela je Uprava za mlade i sport sa potpisom tadašnjeg ministra prosvete Slavoljuba Stijepovića.

PROČITAJTE JOŠ - Nepalac od 85 godina ponovo osvaja Mont Everest

Iz Ministarstva sporta obavestili su Vujovića da je pomenuto rešenje doneto po propisima koji su bili na snazi u trenutku donošenja, ali da danas nema zakonskog osnova za donošenje rešenja o utvrđivanju visine naknade, kao ni za njenu isplatu, iz razloga što važeći zakon i podzakonski akti ne prepoznaju rezultat koji je on ostvario. Ovaj problem uskoro će imati i treći osvajač krova sveta - Marko Blečić.

Hrabri nikšićki momci sada vode druge administrativne bitke, ne bi li ispravili "krivu Drinu". Poduhvatom koji su napravili pre osam godina stavljena je tačka na jedinu neostvarenu želju Nikšićana da osvoje Everest.


KAO BRONZA

OSVAJANjE Mont Everesta u papirima nadležnih rangirano je kao osvajanje bronzane medalje na nekom evropskom prvenstvu.

- Ispunili smo sve uslove za doživotne naknade i očekujemo da se ova nepravda ispravi - kaže Šlagi Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Tako i treba

19.04.2018. 12:46

Pa treba dati penziju ako se popne i na Goricu. Sramota kome sve daju nacionalne penzije.

Profesor

19.04.2018. 14:40

Na koji način su oni zadužili narod u Crnoj Gori? Te penzije se isplacuju novcem gradjana. Znaci svi da se popnemo na Mont Everest nacionalan penzija? Ma ajde bre te penzije treba davati ljudim koji su ne sebicno pomagali ceo zivot druge da nisu imali vremena ni za sebe. A ne neke tamo umetnike koji sve sto su radili radili su za svoj dzep. Tako i ovi planinari islu su tamo radi licne satisfakcije a ne radi naroda. Koga briga da li su se peli po nekim jarugama ili ne.