ISTRAŽIVANjE U CG: Najviše piju mladi, nema slavlja bez boce

Tanjug

01. 04. 2018. u 17:44

ИСТРАЖИВАЊЕ У ЦГ: Највише пију млади, нема славља без боце

Ilustracija / Free images Pixabay

Istraživanja u Crnoj Gori su pokazala da alkohol najviše piju osobe starosti od 15 do 34 godine, a stručnjaci upozoravaju i na činjenicu da je u crnogorskoj kulturi duboko ukorenjena i podsticana konzumacija alkohola

Istraživanja u Crnoj Gori su pokazala da alkohol najviše piju osobe starosti od 15 do 34 godine, a stručnjaci upozoravaju i na činjenicu da je u crnogorskoj kulturi duboko ukorenjena i podsticana konzumacija alkohola.

Specijalista socijalne medicine u Centru za promociju zdravlja Instituta za Javno zdravlje (IJZCG ) dr Ljiljana Golubović navela je za RTCG istraživanje IJZCG iz prošle godine, urađeno među populacijom od 15 do 64 godine, koje pokazalo da je više od 60 odsto stanovnika nekada u životu pilo alkohol.

Navela je i da je medu populacijom od 15 do 34 godine, žene konzumiraju alkohol nešto više od muškaraca, a najviše alkohol konzumiraju mladi.

"Najveća konzumacija alkohola je medu osobama od 15 do 34 godine”, kazala je Golubović gostujući u Jutranjem programu RTCG.

Ona je navela da globalna istraživanja pokazuju da zemlje sa visokim BDP-om imaju veći procenat konzumacije alkohola.

Program menadžerka CAZAS-a Sanja Šišević kazala je da u Crnoj Gori imamo okruženje koje podržava konzumiranje alkohola.

“Mi kao društvo imamo podržavajuće okolnosti za konzumiranje alkohola”, kazala je Šišević.

U našoj kulturi je, navodi Šišević, duboko ukorijenjena konzumacija alkohola.

"Na svako veselje mi idemo sa bocom, što je jasan znak da slavlje ne može da prode bez alkohola, što nije nešto što mi treba da promovišemo", upozorava Šišević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)