Penzije u Crnoj Gori veće za 3,6 odsto

B. RADOSAVOVIĆ

15. 11. 2017. u 10:20

Пензије у Црној Гори веће за 3,6 одсто

STEZANjE Deficit će dogodine iznositi 116, 2 miliona

Vlada Crne Gore predstavila budžet za sledeću godinu vredan dve milijarde evra. Fondu PIO u 2018. na raspolaganju 15 miliona evra više nego što je imao ove godine

VLADA Crne Gore je odlučila da budžet za sledeću godinu bude dve milijarde evra. Taj iznos, kako je rekao Milutin Simović, potpredsednik Vlade, obezbeđuje stabilnost, ekonomski razvoj, ulaganja, redovne isplate penzija, koje će biti veće za 3,6 odsto, zarada i socijalnih davanja, ali i izvršavanje svih obaveza prema međunarodnim finansijerima. Ključno je, kako je istakao Simović, što se smanjuje manjak u državnoj kasi.

- Deficit budžeta za narednu godinu projektovan je na 116,2 miliona evra i u 2018. godini će biti 2,64 odsto. Znači, umanjenje je za celih 117,5 miliona evra, ili za 50 odsto u odnosu na ovu godinu - istakao je Simović.

Kada je reč o zaduživanju, prošle godine je pozajmljeno 655 miliona evra, a ove godine 200 miliona evra. Plan je da se 2018. država zaduži za 295 miliona evra.

- U narednoj godini ćemo imati znatno manju potrebu za zaduživanjem - 158 miliona manje u odnosu na ovu godinu. Sve to pokazuje da ćemo u narednom periodu imati smanjenje javnog duga na srednji rok - naglasio je Simović.

Kapitalni budžet projektovan je na 287 miliona evra. Od toga će 210 miliona biti utrošeno u izgradnju deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa.

PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: Država “zamrzava“ zarade, i penzije na „stend baju“, povećava se porez...

- Taj novac će biti utrošen za sve ono što je ugovoreno i planirano. Svim tim pričama o petlji, trafostanici i vodosnabdevanju kao da neko želi da zamagli ceo posao. Zato im poručujemo da nas neće zapetljati i zaustaviti da završimo taj posao do kraja. Štaviše, ozbiljno promišljamo, tražimo način kako da se nastavi gradnja druge deonice auto-puta do Andrijevice. I siguran sam da ćemo ga naći - kategoričan je Simović.

TE "PLjEVLjA" - JOŠ uvek je samo na nivou medijskih objava vest da se prodaje "Škoda Praha". Ako se to desi, doći će do promene vlasničke strukture, ali mi smo uvereni da neće biti promena u odluci da se gradi drugi blok termoelektrane u Pljevljima - poručila je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, komentarišući navode da se prodaje češka kompanija koja treba da obezbedi novac za gradnju TE.

Gotovo sve budžetske jedinice su ove godine dobile više novca. Tako je, na primer, prosveta dobila tri miliona evra, a zdravstvo devet miliona evra više.

Da li će taj novac biti utrošen na povećanje plata u javnom sektoru?

- Znam da su oni u svojim resorima predvideli fondove za motivisanje zaposlenih. Međutim, generalno najavljivanje povećanja plata "budžetlijama" u ovom trenutku ne bi bilo realno - rekao je Darko Radunović, ministar finansija.

Fond PIO će naredne godine imati na raspolaganju 15 miliona evra više nego što je imao ove godine. Penzije će, kao i zarade, obećavaju u Vladi, biti redovno isplaćivane. Penzioneri će i dalje dobijati jednokratnu pomoć i zimnicu po povoljnijim uslovima. Prema zakonu, uslediće i usklađivanje penzija po posebnom obračunu.

- Očekujemo da će penzije biti na godišnjem nivou uvećane za 3,6 odsto - najavio je ministar finansija.

Inače, prema predlogu budžeta koji bi već 15. novembra morao da bude dostavljen Skupštini, predviđeno je i povećanje izdvajanja za Ministarstvo odbrane, koje bi trebalo da nabavi još tri višenamenska aviona za 30 miliona evra i da ih otplaćuje na rate narednih pet godina. Opredeljeno je i više novca resoru unutrašnjih poslova, koji bi trebalo da kupi dva protivpožarna aviona za šest miliona evra i da ih otplaćuje u naredne tri godine. Više novca dobili su i Univerzitet, najviše od kada je osnovan - 19,3 miliona, i sektori poljoprivrede, nauke i turizma.

NAJBOLjE REŠENjE

DRŽAVA je angažovala konsultantsku kuću koja će analizirati šta je najbolje u slučaju "Montenegro erlajnza". U ponudi su stečaj ili opstanak kompanije. Vlada se zalaže za drugu opciju ali će se tek posle detaljne analize doneti poseban zakon za "Montenegro erlajnz". Tako da u budžetu za narednu godinu ne postoji posebna stavka za nacionalnog avio-prevoznika - naveo je Nikola Vukićević iz Ministarstva finansija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

IkaLowfare

15.11.2017. 12:38

Ne nasedajte inflacija 5 posto penzije 3.6posto izbori su razlog a nadam se da ce se narod uzet u pamet i glasati konacno protiv Mila a.Videli smo na youtubu snimak gde gasterbajteri muslimanske veroispovesti dobijaju of 250 do 500 e za glas pitam ja vas odakle iz kog budzeta se delilo i zasto ljudi sa snimka nisu procesuirani.