Za ruganje NATO kazna 10.000 €!

V. KADIĆ - S. DRAGOVIĆ

09. 06. 2017. u 11:29

Ulaskom Crne Gore u NATO, na snagu stupio zakon koji štiti ovaj vojni savez. Paprena "cena" vređanja međunarodne organizacije. Vukadinović: Za druge članice Alijanse ne postoji sličan kazneni zakon

За ругање НАТО казна 10.000 €!

Foto: Risto Božović

Sa ulaskom u NATO u Crnoj Gori je na snagu stupio član 200 Krivičnog zakonika koji će svakog Crnogorca koji javno izloži poruzi ovaj vojni savez žestoko udariti po džepu. U tom članu piše da će povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije "koštati" od tri do deset hiljada evra! Izuzetak su oni đetići koji kude NATO "u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa".

- Svaki argumentovan politički stav, koliko god bio oštar, odnosno svaka utemeljena kritika u iole demokratskoj državi ne može se smatrati vređanjem, a naročito ako se odnosi na fundamentalna pitanja koja se tiču međunarodnog položaja sopstvene države. U tom smislu biće interesantno da li će i na koji način odgovorni hteti da uvide razliku između pojmova kritike i uvrede - kaže za "Novosti" Aleksandar Damjanović, poslanik.

Politički analitičar prof. dr Srđa Vukadinović kaže da u drugim članicama Alijanse ne postoji kazneni zakon sličan ovom u Crnoj Gori!

- Crnogorci su postali čuvari lika i dela NATO saveza. Kada budu ukapirali da su "topovsko meso" biće kasno. Šta je poruga? Da li sledi kazna ako kažete da je NATO novi Rajh? Ili možda da je to organizacija koja širom sveta izaziva ratne sukobe i donosi narodima nesreće? Crna Gora ne treba da čuva NATO od Crnogoraca, već Crnu Goru od NATO. Neka se crnogorska vlast zapita zbog čega se tresu noge Francuzima, Englezima, Nemcima, Italijanima ako to nije zbog ugroženog života nacije od terorizma. Crna Gora je ulaskom u NATO sebe nacrtala kao potencijalnu metu terorista - kaže za "Novosti" profesor Vukadinović.


VEZA SA PDV

JOŠ interesantnije će biti da oni koji "prete" kaznenim merama saopšte javnosti da postoji direktna veza između najavljenog povećanja PDV i cene članstva u NATO. Naime, povećanje nameta za građane Crne Gore će omogućiti plaćanje visoke cene članstva u NATO, iako te iste građane niko nije pitao ni oko tog članstva, a izgleda ni oko novih poreza i nameta - kaže poslanik Damjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Posmatrač sa strane

09.06.2017. 11:38

Dobro, to je tek početak. Uvešće Milo i njegove marionete i zakon protiv ruganja njemu i njegovoj porodici, -kazna najmanje 15.000 €, pa zakon po kome će svakoga sa do najmanje 5000 € da kazne ko loše izgovara -ili ih nedaj Bože u svakodnevnom govoru ne koristi- nova "slova" crnogorske azbuke, pa onda zakon protiv ćirilice i tako redom. Kažnjavaće redom svakoga, sve dok od Crnogoraca ne postanu- Šiptari!

Samuraj

09.06.2017. 11:58

Hahahah....Pa ovo je vrhunski! Prvo priznali Kosovo, onda onaj njihov predsednik demantuje da ga je Tramp odgurnuo, a sada i ovo uvlacenje NATO-u! Imate li malo, ali bar malo dostojanstva, cisto da imate nesto u sta se mozete zakleti?! :-)

Aleksandar

09.06.2017. 12:16

to vam se desi kad se odvojite od nas haha. Kad vidim kako prolaze druge zemlje ja sam jos i srecan kako je nama..

nada

09.06.2017. 12:33

Ako režim u Crnoj Gori mora da štiti NATO i da za uvrede ove organizacije naplaćuje 10.000 evra po glavi stanovnika, pokazuje da je CG ugurana tu i da se isti režim plaši naroda, te uvodi tiraniju i bezakonje.

hristina

09.06.2017. 12:36

Za mene, vest u rangu one jucerasnje, da su Bahrejn i UAE zakonski zabranili bilo kakvo izrazavanje simpatija za Katar. Kaznama zatvora i novcanim. Medijima, svima na drustvenim mrezama i svakom ko zucne! Tako nekako ce i Crnogorci placati novcane kazne, a Crnogorke silovane od stranih NATO-vojnika, biti krive samo zato sto nisu dozivele ... orgazam! Srecan put u "slobodu" i s milim Bogom, topovsko meso!

Анти Антифа

09.06.2017. 12:44

Срби ланце не љубе.Crnogorci не да их љубе него их сами кују

buda

09.06.2017. 13:10

Sva sreca sto se ne mogu koristiti neke rijeci koje su adekvatne za ovo.Zelim CG i Nato-u sve najgore od srca.

karate

09.06.2017. 15:34

Nije mene za Crnogorce ,Siptare ..... Meni je za jadne Srbe koi zive pod batinom Milovom . Morace sada svaki Srbin ( znajuci da je to laza ) da hvali NATO i da se zorom smeje . Alo Srbijo i Vicicu , ima li iko ziv u Srbiji ?

vesna

09.06.2017. 19:10

@ - Blago vama.,jade hadne,jadna vam majka koja se u grobu okrece. Sram cas bilo,crnogorciiii

Supergnu

10.06.2017. 06:29

Moze pitanje. Ako ja kao usa gradjanin odem u cg i ispljujem nato najstrasnije sto mogu jel me kaci taj clan 200 ili sloboda govora koja je vazeca za usa gradjane. Ono cisto informativno...

komandant 1001

10.06.2017. 14:16

" Ko nije za Komunisričku partiju...taj je protiv Partije s njim na G. Otok....nema majci da se šetgačite sa novom diktaturom demonkratijom "divljeg zapada"