Vaseljenski patrijarh Vartolomej:Vraćanje Aja Sofije u džamiju IZAZVAĆE RAZDOR

Tanjug

utorak, 30. 06. 2020. u 20:58

Васељенски патријарх Вартоломеј:Враћање Аја Софије у џамију ИЗАЗВАЋЕ РАЗДОР

Arhiva V.N.

Vraćanje istanbulske Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor, izjavio vaseljenski patrijarh Vartolomej
Vraćanje istanbulske Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor, izjavio je danas vaseljenski patrijarh Vartolomej, pre presude turskog suda o zgradi koja je muzej od 1934. godine.


Predsednik Turske Taijip Erdogan predložio je vraćanje Aja Sofije u džamiju. Ova bivša hrišćanska bogomolja nalazila se u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas je jedan od najposećenijih spomenika u zemlji.


Sud će 2. jula odlučiti o osporavanju trenutnog statusa koji osporava zakonitost pretvaranja Aja Sofije u muzej 1934. godine u prvim godinama moderne sekularne turske države, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, prenosi Rojters.


"Pretvaranje Aje Sofije u džamiju razočaraće milione hrišćana širom sveta", rekao je ekumenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta.


Promena statusa "razbiće ova dva sveta" u vreme kada je čovečanstvu potrebno jedinstvo više nego ikad zbog pandemije kovid-19, rekao je Vartolomej.


Međutim, razne grupe se godinama zalažu za pretvaranje Aje Sofije u džamiju i Erdogan, pobožni musliman, podržao je njihov poziv uoči lokalnih izbora prošle godine, podseca agencija.

Komentari (3)

rus

01.07.2020. 06:52

Aja Sofija je nekada bila pravoslavna Crkva koju su Turci sramno preimenovali u Dzamiju i treba da se vrati u pravoslavnu Crkvu konstantinopolj. Toliko o muslimanskoj verskoj toleranciji i pravednost.

Barbarosa

01.07.2020. 18:10

Polako samo, sa ovakvom migrantskom politikom u Evropi doći će vrijeme da uz milansku, kelnsku i mnoge druge katedrale niknu minareti.

Сеновић

01.07.2020. 20:33

Џукело матира! Што не тражиш да се врати под окриље православља.